IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спестяванията на домакинствата в ЦИЕ са достигнали 44% от БВП

Като причини се изтъкват добрите лихви по депозитите и доброто представяне на местните пазари на дългови ценни книжа

15:32 | 20.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спестяванията на домакинствата в ЦИЕ са достигнали 44% от БВП

През 2009 г. спестяванията на домакинствата в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се очаква да са се възстановили с повече от 12% спрямо 2008 (когато намаляха с над 5 на сто) и да достигнат 44% от БВП.

Това се посочва в анализ на УниКредит Груп, като за причини за тази тенденция се изтъкват добрите лихви по депозитите и доброто представяне на местните пазари на дългови ценни книжа. Ръстът на индексите на капиталовите пазари също е помогнал за покачването на стойността на активите на домакинствата от ЦИЕ.

След години на непрекъснат растеж на доходите и бързо подобряване на стандарта на живот на домакинствата от ЦИЕ, в последните две години се наблюдава забавяне на тази тенденция в целия регион, се посочва в доклада.

„Домакинствата реагираха на глобалната криза със спад в потреблението и увеличение на спестяването, въпреки намалената възможност за това”, казва Федерико Гицони, който отговаря за бизнеса на УниКредит Груп в Централна и Източна Европа.

„Кризата доведе до нарастваща безработица и намаляващ ръст на дохода, което означава временно връщане назад на процеса на изравняване на нивата на доходите в страните от ЦИЕ и западна Европа” коментира Дебора Револтела, директор „Стратегически анализи на ЦИЕ” в УниКредит Груп.

Според прогнозите на УниКредит в сегашната обстановка може да се очаква само умерено възстановяване на ръста на кредитите на домакинствата, при което ще имат своето значение фактори, влияещи както на търсенето, така и на предлагането. „Качеството на кредитите ще остана предизвикателство”, твърди Револтела. Пикът на необслужваните кредити се очаква да е към края на 2010 г.

Според Револтела дългосрочният потенциал на кредитирането, особено на ипотечните заеми, все още е незасегнат. В краткосрочен план по-високата безработица, по-слабият ръст на заплатите и по-високите нива на задлъжнялост вероятно ще натежат на търсенето на жилища.

Условията за домакинствата от ЦИЕ ще останат предизвикателни и през следващите години, се посочва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още