IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ: Кризата засегна Източна Европа по-силно от очакваното

Смятаните за по-устойчиви млади и иновационни компании са понесли по-тежък удар от предвижданията

09:43 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Кризата засегна Източна Европа по-силно от очакваното

Последствията от световната икономическа криза в редица страни в Източна Европа, а също и Латвия и Литва, може да се окажат много по-тежки, отколкото се предполагаше, показва ново изследване на Световната банка, проведено от специалисти на институцията в частния сектор на страните в региона, предаде ИТАР-ТАСС.

В анкетата са включени почти 1700 компании и фирми от шест страни, в това число прибалтийските републики, България, Унгария, Румъния и Турция.

Един от най-тревожните факти, според специалистите от Световната банка, е това, че кризата силно е засегнала младите и иновационни компании в тези страни. По-рано се смяташе, че те ще бъдат по-устойчиви към кризата от
традиционните предприятия.

Над 70% от обхванатите от анкетата фирми са посочили като най-важен показател на кризата спада на търсенето на продукцията им.

Според проучването Латвия е една от най-тежко засегнатите страни. Над 50 процента от латвийските фирми очакват в следващото полугодие намаляването на продажбите да продължи, а почти 35% посочват, че им предстои да продължат със съкращенията на персонала.

В Литва 40% от фирмите планират да продължат съкращаването на служители през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още