IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Делойт: 2010 ще е характерна със сливания и поглъщания в енергийния сектор

Особено уязвими ще бъдат малките петролни компании, които ще са обект на поглъщания от страна на големите

14:03 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Делойт: 2010 ще е характерна със сливания и поглъщания в енергийния сектор

През 2010 г. ще се засилят сливанията и поглъщанията в енергийния сектор, особено при петролните компании, се прогнозира в доклад на Делойт за енергийния сектор през следващите години. Очакванията са през 2011 г. този процес да е на нивото от преди кризата.

По думите на председателя на Делойт България Илиян Василев особено уязвими ще бъдат малките петролни компании, които ще са обект на поглъщания от страна на големите. Едновременно с това се очаква да се засилят транзакциите между големите петролни компании, за да могат по-добре да реагират на външни въздействия.

През 2010 г. като цяло ще има ръст на цените на енергийните суровини, но няма да бъдат достигнати стойности като рекордните над 140 долара за барел петрол от миналото лято, се посочва в доклада.

Делойт са изработили няколко сценария за потреблението на енергия в света, като към момента най-вероятният е потреблението да расте до 2030 г. с 1,6 на сто средногодишно. Василев отбеляза, че е възможно потреблението на енергия в развитите страни да се запази на сегашното ниво и дори леко да намалее в резултат на прилагането на енергийно ефективни технологии. За сметка на това обаче в други страни, особено Китай и Индия, потреблението вероятно силно ще нарасне.

От Делойт прогнозират нарастване на дела на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) при производството на електроенергия, като най-подходящи условия за това, особено за ток от слънце, има в Северна Африка. Същевременно с това се посочва, че при строежа на мощности за използване на ВЕИ трябва да има контрол и регулации, защото в противен случай може там да навлезе спекулативен капитал.

В световен мащаб ще се върви към все по-голямо ограничаване на вредните емисии, се посочва в доклада, като вече ще се поставят квоти за различните сектори като транспорт, петролни компании и други.

Василев подчерта, че, за да се прилага енергийната ефективност, е необходима намесата на държавата, която да стимулира развитието на определени енергоспестяващи или зелени технологии, предимно чрез данъчна и друг вид икономическа политика.

„Добре е да се стимулира трансформацията в енергийния сектор, включително и в България, т.е. компании, които изхвърлят в атмосферата много вредни емисии, например петролните, да развиват и производство на ток от ВЕИ“, посочи Василев.

Той не се ангажира с по-конкретни прогнози за развитието на енергетиката в България през следващата година, посочвайки само, че страната ще следва световните тенденции в сектора.

Василев препоръча да не разчитаме само на чуждестранни технологии за развитие на енергийната ефективност, а да разработваме и внедряваме местни такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още