IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рейтинговите агенции - новите двигатели на европейската политика

Решимостта на агенциите да докажат, че вече не подценяват рисковете, води до лавина от събития след себе си

09:52 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рейтинговите агенции - новите двигатели на европейската политика

Преди година те бяха обвинявани за финансовата криза. Сега трите рейтингови агенции се превръщат в новите двигатели на европейската политика, докато правителствата са изправени пред рекордни бюджетни дефицити.

Предупреждение, промяна на перспективите или понижаване на суверенния рейтинг от Fitch, Moody's или Standard & Poor's увеличава разходите за правителствените кредити и се превръща в оръжие в ръцете на опозиционните партии, коментира Ройтерс. Предвид нестабилните пазари това може да предизвика и масово бягство от националните активи.

Рейтинговите агенции бяха дали най-високия кредитен рейтинг ААА на преструктурирания ипотечен дълг на САЩ. Когато жилищният пазар се срина, масовите просрочвания разпространиха заразата във финансовата система, разрушиха банки и доведоха до световна рецесия.

Рейтинговите агенции са твърдо решени да отхвърлят обвиненията, че отново не са оценили кредитните рискове, като дори едно просто отрицателно изявление на анализатор на някоя агенция може да доведе до обезценяване на валути и увеличаване на възвръщаемостта по облигации.

Гърция прекара няколко дни в опити да успокои инвеститорите след намаляването на рейтинга си от Fitch. Властите в страната се ангажираха да направят всичко необходимо, за да върнат доверието в страната. След като гръцките пазари се сринаха, европейските политици твърдо отказаха да обещаят финансова подкрепа.

Standard & Poor's пък определи отрицателна перспектива за Испания и настоя за намаляване на разходите, което бе директно предизвикателство към испанското правителство, започнало мащабна благоустройствена програма, за да поддържа ниска безработицата.

Отрицателна перспектива означава, че има вероятност от около 30% за намаляване на кредитния рейтинг на страната през следващите две години. През януари Standard & Poor's намали суверенния рейтинг на Испания от АА+ до ААА.

Кредитният рейтинг ААА на Великобритания също е под наблюдение. През май Standard & Poor's определи отрицателна перспектива за страната, докато Moody's и Fitch запазиха стабилните си перспективи, въпреки че настояха за по-

Заплахата бе в основата на одобрения в сряда изключително строг бюджет в Ирландия, както и на предбюджетния доклад във Великобритания, предвиждащ голямо бъдещо съкращаване на държавните разходи.

Понижението или заплахата за държавните рейтинги оказва своето влияние и върху банковите институции в съответните страни, какъвто е случаят с четирите най-големи търговски банки в Гърция, а оттам и с две от гръцките банки у нас.

Така за пореден път рейтинговите агенции доказват, че с един коментар и анализ могат да повлекат лавина от събития след себе си. На анализаторите остава да преценяват дали тази предпазливост е по-добрият или по-лошият вариант за задъхващия се финансов свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още