IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оризът – суровината, която ще последва златото?

Ограничената реколта и свиващите се запаси създават добри предпоставки за бум в цената на суровината

10:02 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оризът – суровината, която ще последва златото?

След спекулативния скок в цената на основните зърнени суровини през 2007 и 2008 година и последвалото поевтиняване, днес цените на стоки като царевица, пшеница, соя и ориз отново изглеждат привлекателни. Това кара мнозина да очакват, че след скока в цената на златото това ще е следващият клас активи, който ще тръгне рязко нагоре.

Особено видима тази тенденция е при ориза, показва анализ на FAZ. Котировките на суровината се понижиха значително след острия си ръст от разгара на финансовата криза, но основният тренд остава възходящ.

Основна причина за това, от една страна, е увеличаващата се инфлация, а от друга – климатичните промени в Азия, които се отразяват в качеството и реколтата на ориза. В резултат на тайфуни във Филипините, както и на мусоните в Индия двете страни могат да погълнат голямо количество внос.

По актуални оценки това би довело до значителен превес на световното търсене на ориз спрямо предлагането му. Като следствие глобалните запаси биха се свили значително, с което ще се поднови основна тенденция от миналите години. Така например между 2001 и 2005 година запасите от ориз са отбелязали спад от 127 млн. тона на 73 млн. тона.

През ноември американското селскостопанско министерство понижи оценката си за производство на ориз тази година с 1,6 млн. тона до общо 432,1 млн. тона. Това се случва заради ограничената реколта във Филипините, Уругвай, САЩ и Венецуела. Запасите пък ще се свият с около 5% спрямо миналата година до 85,9 млн. тона.

През настоящата година Филипините ще трябва да внесат рекордните 2,6 млн. тона ориз, след като местното производство отбеляза спад от 3 на сто до 10,4 млн. тона. В Индия пък производството се очаква да бъде с 1 млн. тона по-малко от миналата година – 83 млн. тона.

За 2008/2009 година реколтата от суров ориз в Индия е 148 млн. тона, или около 22 на сто от световното производство. Китай пък има дял от 29 на сто, произвеждайки 193 млн. тона. Индонезия е трета по добив, като се очаква тази година производството на страната да се свие с 16 на сто.

На фона на това се предвижда износът на Индия да падне с 25 на сто спрямо миналата година, когато също бе отбелязано значително свиване.

Така се налага изводът, че по отношение на ориза можем да станем свидетели на това, което се случи през 2007 година. Тогава, по политически причини, много от традиционните износители спряха експорта на ориз, за да задоволят вътрешното си търсене.

Ограничаването на износа пък доведе до спекулативен бум и буквално изстрелване на цената на ориза. Повишението се разпростря и върху останалите зърнени култури и изправи редица развиващи се страни пред сериозни изпитания. Причина стана високата инфлация, която започна да се наблюдава в развиващия се свят.

Към момента има значителни предпоставки за нов спекулативен бум – лихвените проценти са на исторически ниски нива, много от страните имат големи валутни резерви, които може да бъдат инвестирани. Освен това в момента във фокуса на инвеститорите са попаднали други суровини като златото, което допълнително повишава интереса към суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още