IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания изпада от топ десет на най-големите икономики до 2015?

Това ще стане, при положение че се задържат сегашните тенденции в икономиката, прирастът на населението и валутните нива

17:08 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания изпада от топ десет на най-големите икономики до 2015?

Великобритания беше четвъртата по големина икономика в света през 2005 г., но беше надмината от Китай през 2006 г., от Франция през 2008 и от Италия през 2009 г., оставайки на седма позиция. До 2015 г. страната ще „изпадне' до 11-та позиция, прогнозират от британския Център за икономически и бизнес проучвания (CEBR).

Това ще стане, при положение че се задържат сегашните тенденции в икономиката, прирастът на населението и валутните нива.

Бразилия и Русия ще надминат Великобритания до 2012, а Индия – до 2015 г., смятат от CEBR. Освен това те очакват канадската икономика също да стане по-голяма от британската тази година, ако търсенето на природни ресурси продължи да расте.

Австралия пък може да надмине Великобритания до 2020, се посочва в доклада.

Изпадането от челната десетка на най-големите икономики обаче няма да се отрази на икономическия растеж или на всекидневието на повечето британци, успокоява изпълнителният директор на CEBR Дъглас МакУилямс. Засегната ще бъде обаче дипломатическата сила на страната, смята той. При тези условия той поставя под въпрос дали Великобритания ще успее да запази постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още