IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво се крие зад добрата новина за спад на безработицата в САЩ?

Детайлен поглед в данните за безработицата на САЩ показва, че ситуацията може би не е толкова розова, колкото изглежда

19:29 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Какво се крие зад добрата новина за спад на безработицата в САЩ?

Данните за пазара на труда, публикувани от американските власти зарадваха пазарите и доведоха до мощен ръст в цената на долара. Те показаха, че безработицата в най-голямата икономика се е свила до 10 на сто през ноември, но по-окуражителното бе това, че за месеца са закрити общо 11 хил. работни места.

Това се приема като силна новина, защото през предходните два месеца съкращаването на работни позиции бе съответно 139 хил. през септември и 111 хил. през октомври. От началото на рецесията пък компаниите са закрили 7,2 млн. работни позиции.

Най-мащабни съкращения имаше през януари тази година, когато само за месец от икономиката изчезнаха 741 хил. работни позиции. За сравнение, при предишната по-сериозна рецесия, тази от 2001 година, в пиковия месец бяха съкратени 325 хил. души.

Интересното в данните на американското трудово министерство обаче е разпределението на съкращенията през ноември. То показва, че производството и строителството си остават най-проблемните сектори на икономиката, докато в бизнес услугите и здравеопазването ситуацията е доста добра.

Като цяло, през ноември в сектора на строителството са закрити 27 хил. работни места. В производството положението е по-тежко, като са закрити общо 41 хил. позиции – 33 хил. при производството на дълготрайни и 8 хил. позиции при краткотрайните стоки.

В транспорта са били освободени 5 300 души, в търговията на дребно – 14 500, а в търговията на едро – 11 700 души. При недвижимите имоти и развлеченията съкращенията са по 11 хил. Медиите пък са закрили 17 000 работни места.

На обратния полюс са професионалните и бизнес услугите, където са назначени 86 хил. души. В сектора на здравеопазването са назначени 28 100 души, а в образователния сектор – 11 100 души.

Правителството пък е наело 7 хил. души, показват данните.

Всичко това може да ни покаже, че ситуацията остава доста обезпокоителна, особено що се отнася до строителството. В този сектор вече бяха извършени драстични съкращения и е нормално при стабилизиране на икономиката фирмите да започнат да наемат хора.

Сигнал за слабост дават и съкращенията на служители в производството на дълготрайни стоки, както и в търговията. Това са два от основните стълбове на американската икономика и едва при подобряване на ситуацията в тях може да се говори за действително стабилизиране на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още