IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2010 – година на нестабилност?

Има опасност от нови балони, предупреждава бившият заместник-министър на финансите на САЩ

14:19 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
2010 – година на нестабилност?

Финансовите пазари ще са нестабилни през следващата година, когато много страни ще оттеглят извънредните мерки, предприети в разгара на глобалната рецесия. Такова е мнението на бившия заместник-министър на финансите на САЩ Тимъти Адамс.

„Моята най-голяма тревога е, че просто създаваме нови балони“, заяви Адамс днес в интервю за Bloomberg. „2010 ще е година на волатилност, в която капиталите ще се люшкат в търсене на доходност, причинено от различните по време и сила стратегии за преустановяване на извънредните мерки.“

Фондовите пазари по света се възстановиха през тази година, като водещият MSCI World Index се повиши с 27%, но според Адамс обратното движение е възможно да се случи също толкова бързо. Според него дълговата криза в Дубай ни напомня за последиците от прекаленото спекулиране.

„Дубай ни накара да осъзнаем колко лесно можем да сгрешим при оценяването на риска“, обяснява Адамс, който е изпълнителен директор на базираната във Вирджиния компания за инвестиционни консултации Lindsey Group. „Наблюдава се огромен поток от капитали, насочен към развиващите се пазари, суровините, златото и фондовите пазари като цяло.“

Миналата седмица дубайската държавна компания Dubai World заяви, че се опитва да отложи част от плащанията по своите задължения в размер на 59 млрд. долара, хвърляйки в смут финансовите пазари.

От Pacific Investment Management Co., която управлява най-големия облигационен фонд в света, заявиха през тази седмица, че залозите за разхлабване на валутния контрол от страна на Китай са сред най-обещаващите на развиващите се пазари, след като Дубай напомни, че остават рискове и след края на глобалната финансова криза.

„Ако наистина искаме ребалансиране на световната икономика, ние се нуждаем от корекция на валутните курсове, особено в Азия“, продължава Адамс.

Китайският премиер Уън Дзябао тази седмица отхвърли като „несправедливи“ призивите за повишаване курса на юана. САЩ, Европа и Япония упражняват натиск върху Китай да позволи поскъпване на валутата си. Дзябао препотвърди, че страната му ще коригира валутната си политика постепенно по свое усмотрение.

„Китай разбира, че промяната на валутната политика и валутния курс е в негов дългосрочен интерес“, заяви Адамс, който бе най-висшият международен служител в министерството по време на управлението на Буш-младши. „Аз мисля, че те просто не искат да бъдат тормозени за това.“

„Китай поддържа юана на ниво от 6,83 за долар от юли 2008 г. насам за да подкрепя износа си. Най-динамичната от водещите световни икономики трябва да се увери, че растежът й е устойчив, и не зависи вече толкова от износа, преди да позволи поскъпване на валутата си“, обяснява Адамс.

„Валутно-курсовите промени са важна част от пренасочването на капитали от експортния към вътрешния сектор на икономиките, след като финансовата криза показа риска от това да се разчита на износа“, изтъква Адамс. Той добавя, че тази промяна е наложителна и за Япония.

Йената достигна 14-годишен връх спрямо долара през миналата седмица, пораждайки съмнения, че японското правителство може да се намеси на валутните пазари за пръв път от 2004 г. Финансовият министър Хирохиса Фуджии заяви, че страната му ще предприеме действия при „необичайни“ движения на йената.

Според инвеститори Toyota Motor Corp., Canon Inc. и Sony Corp. са сред износителите, които ще се представят под прогнозите, ако йената поскъпне повече от очакваното.

Адамс посочва, че е малко вероятно Япония да се намеси на валутните пазари, понеже курсът долар/йена просто отразява тенденции в американската икономика. Според него всяко подобно действие трябва да се съгласува и с останалите страни.

„Въпросът е, сега ли е моментът? И дали ефектът ще продължи повече от няколко дни или седмици?“ Според Адамс ние не можем да знаем отговора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още