IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да се готвим ли за голям спад на акциите през следващата година?

Известният технически анализатор Робърт Прехтър вижда убежище в долара

09:59 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Да се готвим ли за голям спад на акциите през следващата година?

На фона на противопоставянето между бикове и мечки в опит за надмощие на пазара е интересно да се разбере какво вижда в графиките именитият технически анализатор Робърт Прехтър, президент на Elliot Wave International. А това, което той вижда, се оказва със сигурност тревожно.

„Ние сме на важен кръстопът между цена и време“, казва Прехтър пред CNBC. „Аз мисля, че ни предстои много голям спад на широкия щатски индекс S&P 500. Предполагам поне толкова голям, колкото този през 2008 г.“

Причината е, че твърде много инвеститори се превърнаха в „бикове“. „През първото тримесечие едва 2% от сделките бяха бичи, докато сега такива са над 90% от тях“, изтъква Прехтър.

Защо това е притеснително?

„Понеже през осемте месеца на оживление на пазара инерцията спадаше, както и съотношението печеливши/губещи, а също и обемът“, обяснява Прехтър. „В резултат имаме изключително бичи настроени играчи на фона на намаляваща инерция“. Това не е добра комбинация.

„Това е точно обратното на онова, което наблюдавахме през март“, продължава той. „Препоръчвам хората да бъдат колкото е възможно по-предпазливи“.

Какво да правим?

Може би изглежда против здравия разум, но анализаторът смята, че доларът е добро убежище.

„Аз съм оптимист по отношение на долара“, разкрива той пред CNBC. „97% от трейдърите са позитивно настроени към златото, докато само 3%-8% към долара. За мен това подготвя почвата за обръщане на тренда. Не мога да определя кога точно ще стане, но това е противоположната ситуация на онази, която имахме през март – суровините достигаха дъно, а доларът връх“.

Други експерти обаче не споделят мнението на Прехтър по отношение на долара. В понеделник анализатори от четири големи финансови институции прогнозираха, че спадът на щатската валута ще продължи и през 2010 г., като очакванията им са за обезценка до около 7% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още