IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво може да спре златната треска?

Цената на златото покори поредица от върхове и логично идва въпросът докога може да продължава това

14:41 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Какво може да спре златната треска?

Цената на златото заема водещо място във всички информационни емисии през последните седмици. Това е неизбежно с оглед поредицата от рекорди, които отбелязаха котировките на суровината, достигнали тази сутрин 1 121 долара за тройунция.

Само за няколко седмици металът повиши цената си с над 10 на сто, а всяко минимално отстъпление се приема от пазарните участници като удачно за вход на пазара ниво. Логично, това повдига след себе си въпроса колко дълго може да се задържи тази тенденция и докъде може да се изкачи златото.

По правило, златото се приема за „спасителен остров“ и средство за запазване на стойността на парите в моменти на криза. В много редки случаи металът се изкупува, за да се извличат печалби, тъй като особено при физическите покупки, спредовете между цената купува и продава са доста широки.

„Цената на златото се надува от редица фактори. На първо място това е намаляващото доверие в „хартиените пари” и особено спрямо долара. Реално в момента златото достига рекордни върхове само спрямо зелените пари. При други валути като еврото, йената и австралийския долар котировките са под върховете, достигнати в началото на годината“, коментира за Investor.bg Диян Дойчев, финансов анализатор в Бенчмарк Финанс.

Златото е придобило статута на инвестиционен инструмент, популярен при пазарна паника и неяснота за бъдещето. Доказателство за това са именно моментите, в които са отчетени историческите рекорди на суровината – през 80-те години на ХХ век, когато САЩ преживяха един от периодите в историята си с най-висока инфлация, както и миналата година, когато пазарите изпаднаха в паника след колапса на Bear Stearns.

В настоящия момент инфлацията е ниска, а във финансовия сектор цари привидно спокойствие. Въпреки това обаче търговията със злато е доста активна, а цената неотклонно върви нагоре. Като причини се посочват две основни обстоятелства – очакванията, че заради големите количества долари в обращение американската валута ще предизвика висока инфлация и закупуването на 200 метрични тона злато от резервите на МВФ от страна на Индия.

Въпреки високите ценови нива обаче, коригирана с натрупаната за последните близо 30 години инфлация, цената на златото остава далеч под рекорда си от 80-те години. В сегашните условия близо 800-те долара тогава се равняват на около 2 300 долара за тройунция днес. Това също несъмнено подклажда спекулативни настроения.

Всички тези събития доведоха до очаквания, че златото ще достигне нива от 1 200-1 500 долара за тройунция, при това доста скоро. Това пък предизвиква алчността на трейдърите и може да се окаже, че макар и фундаментално необосновано, постигането на 1 500 долара за тройунция ще се превърне в самосбъдващо се предсказание – така, както се случи с доближаването на 150 долара за барел петрол преди година.

В случай че бъде задвижен подобен сценарий, то нищо не би могло да спре възходът на златото. Това се доказва именно от движението в цената на петрола от юли миналата година, когато всички новини, независимо добри или лоши, се отиграваха със залог за ръст в цената на суровината.

Ако обаче пазарните настроения не се отделят толкова от фундамента и се вземат под внимание факторите, които доведоха до ръст в цената на златото, то можем да следим няколко показателя, които да ни покажат кога възходящото движение се е изчерпало.

На първо място това биха били основните лихвени проценти във водещите икономики и по-специално в САЩ. Затягане на монетарната политика би довело до изтегляне на пари от обращение и съответно засилване на курса на долара. Възходящо движение на зелените пари обаче може да видим и на фона на нисък лихвен процент, в случай че правителството на САЩ и Фед започнат да изтеглят икономическите стимули.

„Текущото ускоряване на възходящия тренд е силно спекулативно след пробива на редица технически нива на съпротива. В същото време обаче данните сочат, че физическото търсене изостава. Затова не изключвам скоро да се окаже, че последните рекордни нива не могат да бъдат поддържани и да станем свидетели на по-сериозна корекция, подобна на корекцията в цените на петрола след достигането на 147.26 долара за барел“, смята Дойчев.

Има и друг фактор, който със сигурност би довел до поевтиняване на златото и насочването на свободните капитали към други активи. Това е завръщането на оптимизма за глобалната икономика. Подобно въздействие на позитивните очаквания вече видяхме по-рано през годината, когато добри данни за водещите икономики показаха, че изходът от кризата приближава. Постепенно обаче тези очаквания изгубиха силата си, това повиши несигурността във финансовата система, а оттам се стигна и до поскъпване на златото.

Третият и може би основен фактор е пазарната психология. Така както именно тя може да изведе златото до нови върхове, така тя може да стане и тази, която да върне котировките на метала силно назад. Този фактор е може би най-трудният за улавяне, но пък и може да предизвика най-силните ценови движения.  

Още по темата:
 
Къде е златото
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още