IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Азия трябва да продължи с икономическите стимули заради слабия износ

Регионът ще трябва да постигне баланс между подкрепата за икономиките и избягването на инфлационен натиск

10:28 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Азия трябва да продължи с икономическите стимули заради слабия износ

Азиатските икономики се възстановяват бързо от глобалната криза благодарение на фискалната подкрепа от правителствата си, която обаче трябва да продължи заради все още слабото търсене по света на експортни стоки от региона, се посочва в анализ на Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от Bloomberg.

От фонда очакват растежът в Азия, включително Япония, Австралия и Нова Зеландия, да се усили до 5,8% следващата година от 2,8 на сто за тази, което е “доста под” средния ръст от 6,8% в региона през изминалото десетилетие.

Азиатските правителства наляха над 950 млрд. долара в икономиките си чрез намаляване на данъците, насърчаване на потреблението и други мерки, след като заради кризата световното търсене на стоки от региона намаля. От фонда очакват възстановяването на износа да е бавно, тъй като потребителските разходи в САЩ и Европа “вероятно ще останат слаби още известно време“.

Затова и азиатските страни вероятно ще трябва да продължат политиката си за фискални стимули още, се посочва в доклада на МВФ за икономическите перспективи пред региона.

Най-големите клиенти на Азия – страните от Г-7, ще отчетат растеж от едва 1,25 на сто през 2010 г., прогнозират от фонда.

Лидерите в азиатския регион ще трябва да постигнат баланс между подкрепата за икономиките, “докато не стане ясно, че възстановяването е достатъчно стабилно”, и избягването на инфлационен натиск, предупреждават от фонда.

“Постигането на точния баланс ще бъде трудно”, смятат от МВФ. “Законодателите ще трябва да преценят състоянието на потреблението на домакинствата и доколко то може да замени намаляването на търсенето от публичния сектор”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още