IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария – по-силна след кризата благодарение на фискалната си политика

Страната ще бъде сред най-добре подготвените в региона за приемане на еврото, смятат от Bank of America Merrill Lynch

15:35 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария – по-силна след кризата благодарение на фискалната си политика

Унгария ще излезе от рецесията като лидер по отношение на фискалната стабилност благодарение на годините на строги мерки, наложени от правителството, според Bank of America Merrill Lynch.

“Силно затегнатата фискална политика на Унгария допринесе за икономическия спад на страната. Следващата година обаче Унгария ще бъде световен лидер по фискална стабилност”, е заявил в интервю икономистът на BofA Merrill Lynch Global Research Радослав Бодис, цитиран от Bloomberg.

Страната получи заем в размер на 20 млрд. евро от международни кредитни институции, след като „поддаде“ на кризата, и беше принудена да съкрати допълнително разходите си и да наложи още данъци, за да отговори на фискалните изисквания за отпускане на заема. Така след бюджетните съкращения Унгария ще разполага с коригиран с цикличните колебания излишък от 1,3 на сто следващата година, по оценка на Бодис.

“През 2011 г. Унгария вероятно ще бъде единствената страна в света, която ще отхлабва фискалната си политика, докато целият свят я затяга”, коментира Бодис, като има предвид 40-те икономики, които BoA проследява.

Фискалната перспектива означава също така, че страната ще бъде сред най-добре подготвените в региона за приемане на еврото, смята Бодис. По думите му Унгария може да влезе във валутния механизъм ERM II още следващата година, като определено щяла да изпревари Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още