IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Медта: Инвестиция, която не може да пренебрегнете

Цената на метала расте с бързи темпове през последните шест месеца, което е надежден сигнал за възстановяването на икономиката

14:58 | 24.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Медта: Инвестиция, която не може да пренебрегнете

Златото и петролът привличат цялото внимание на инвеститорите и медиите напоследък, след като пазарите на метали и суровини се оживиха значително през последните шест месеца. Но цената на медта също расте с бързи темпове, и което е по-важно – това е много по-добър знак за икономиката.

Пропитите с оптимизъм заглавия са толкова много напоследък, че е трудно да се проследят. Dow Jones IA проби психологическото ниво от 10 000 пункта. S&P 500 приближава 1 100. Цената на петрола превиши 80 долара за барел, а тази на златото – 1 060 долара за тройунция. Еврото скочи до 1,50 долара.

Но има и още един актив, чиято цена премина ключово ниво през тази седмица. И въпреки че то не е така впечатляващо като стойност, това всъщност може да бъде най-добрата новина за всички бичи настроени инвеститори, които залагат на възстановяването на световната икономика, пише CNN.

Става въпрос за медта, чиято цена се повиши над 3 долара за паунд (0,454 кг.) в сряда, което не е случвало от емблематичния септември 2008 г., когато фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers почти не доведе до колапса на финансовата система и разклати сериозно световната икономика.

Цената на медта се движи нагоре, водена главно от увеличеното търсене на метала, за разлика от цените на петрола и златото, които са подвластни в много по-голяма степен на борсови спекулации. Медта е и ключов елемент в производството на редица големи фабрики и индустриални компании.

Тя има широка употреба и се използва за окабеляване за далекосъобщителни мрежи, и за производство на тръби за водопроводи, автомобили и компютри. Това превръща медта в една от най-важните стоки, които трябва да следите, за да разберете дали компаниите се готвят да увеличат своето производство.

Ето защо някои икономисти шеговито наричат метала "Д-р Мед” заради способността му да предскаже макроикономическите тенденции. Интересно е, че през първите осем месеца на тази година вносът на мед в Китай е достигнал рекордно висока стойност и страната изпреварва САЩ по потребление.

Някои икономисти обаче обясняват растящите цени на медта, златото, среброто и петрола с едно и също нещо – борсовите спекулации и девалвацията на долара през тази година. Поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути прави цената на медта по-ниска, преизчислена в други валути.

Те защитават своята позиция с аргумента, че цената на медта се е удвоила за последните шест месеца, а междувременно състоянието на реалната икономика не се е подобрило толкова много. Освен това през последните няколко седмици цената на медта се променя в съответствие с курса на долара.

В случай, че цената на медта продължи да расте и достигне нови рекордни нива, това може да се приеме за надежден сигнал, че икономическата активност ще нараства през следващата година. В противен случай „Д-р Мед” ще трябва да се откаже от своята докторска степен по икономика.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още