IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UBS: Агенциите за кредитен рейтинг подценяват Русия

Макроикономическите фундаменти са значително по-добри от кредитния рейтинг, смятат от банката

16:38 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
UBS: Агенциите за кредитен рейтинг подценяват Русия

Кредитният рейтинг на Русия подценява дълга на страната и няма да спре търсенето от страна на инвеститорите на планираната за следващата година продажба на облигации за 18 млрд. долара, според UBS AG, предаде Bloomberg.

“Макроикономическите фундаменти са значително по-добри от кредитния рейтинг”, е заявил Стивън Мийхън, главен изпълнителен директор на UBS за Русия, в интервю по време на конференция на инвеститорите на банката в Москва.

Дългът на руското правителство има оценка Baa1 от Moody’s Investors Service, която е с три степени над „junk” рейтинга (присъжда се на високорискови ценни книжа). По този начин от Moody’s поставят Русия в същата категория като зависимата от спасителен заем Исландия. От Fitch Ratings и Standard & Poor’s оценяват облигациите на страната с „BBB“ - с две степени над „junk” рейтинга.

Тази година се очаква правителството на Русия да има дълг в размер на 10,5 на сто от брутния си вътрешен продукт.

Предвидената за следващата година продажба на облигации е първата за Русия от 1998 г. и дългата пауза е “увеличила търсенето”, смята Мийхан.

В доклад от края на септември анализаторът на Standard & Poor’s Елена Романова посочва, че кредитният рейтинг на Русия отразява “увеличения системен риск и продължаващите структурни слабости, които подчертават уязвимостта на икономиката на страната и на банковия сектор”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още