IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възход на технологичния сектор

12:13 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възход на технологичния сектор

Американската асоциация на производителите на полупроводници (SIA) наскоро изнесе информация за продажбите в световен мащаб на микрочипове за август. Продажбите възлизат на 19,1 млрд. долара (продажбите са базирани на тримесечната плъзгаща средна) и отчитат ръст от 5% в сравнение с юли, въпреки че изостават на годишна база. 

Този месечен ръст се очакваше от анализаторите, след като много компании от сектора завишиха своите прогнози за продажби до края на годината. Това се дължи до голяма степен на подмяната на запасите от чипове от много играчи на пазара, които участват в технологичната продуктова верига.

Компаниите, които произвеждат персонални компютри, регистрират силно търсене на чипове и това се подчерта от увеличените прогнози на Intel, която завиши преди време прогнозите си за приходи до 8,8-9,2 млрд. долара от 8,1-8,9 млрд. долара, а очакванията за последното тримесечие са да надхвърлят 10 млрд. долара.

Финансовите резултати на компанията излязоха по-добри от прогнозите на анализаторите. Печалбата на акция е 33 цента, а усреднените прогнози бяха за 28 цента. За същия период миналата година компанията е отчела печалба на акция от 35 цента.

От Intel заявиха, че световното търсене на компютри се е подобрило силно в сравнение с миналата година. За септември се очаква ръст на продажбите на микрочипове от 6%, като прогнозите за четвъртото тримесечие са още по-добри.

Тези очаквания се дължат и на старта на Windows 7 на Microsoft. Това ще се отрази и на производителите на лаптопи и нетбуци като Apple и Dell, като за третото тримесечие това вече е налице за Apple.

Apple отчете ръст от 44% в чистата печалба и 25% на приходите в сравнение със същия период на миналата година. Това основно се дължи на приходи от продажбите на iPhone и Mac.

Търсенето на индустриални чипове също отбелязва растяща тенденция и последва останалата част от сектора. Това е видно от отчетите на един от основните представители на това направление в сектора – Texas Instruments, които обявиха по-рано завишени прогнози на продажбите за третото тримесечие от 2,5-2,8 млрд. долара на 2,73-2,78 млрд. долара.

Ръководството на компанията посочи засиления пазар в Европа и индустриалния сегмент като фактори, оказали позитивен ефект върху резултатите.

Възходът на технологичния сектор винаги е бил и ще бъде предвестник на нов цикъл на икономически подем. Той е още един сигурен сигнал, че американската и световната икономики са се изправили на крака и най-лошото от кризата е вече зад гърба ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още