IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пирамидата на успеха: Големите банки в САЩ оздравяват, малките рибки – не

Банковите гиганти се канят да платят големи бонуси, но въпреки това отчетите им остават обвити в мъгла

10:46 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пирамидата на успеха: Големите банки в САЩ оздравяват, малките рибки – не

Ако може да се съди по огромните бонуси, които смятат да изплатят банките на Уол Стрийт, то изглежда, че въпросните финансови институции са в доста добро здраве. Данните за заплатите обаче са едни от малкото ясни числа, които могат да се видят в отчетите на банките. Големите инвестиционни банки може и да се представят отлично, но финансовото им състояние остава обвито в мъгла и те отново са като черни дупки в системата.

Причината за това е, че отчетите на две от водещите в сектора – Goldman Sachs и Morgan Stanley - показват, че продължава поемането на голям риск при търговията, се казва в анализ на The Economist.

Отчетите на други от закъсалите преди година и подпомогнати от американското правителство банки, като Citigroup  и Bank of America, остават пълни с еднократни ефекти като печалби от възстановяване на данъци и преоценки на собствени активи и задължения. След премахването на тези ефекти обаче за акционерите остава загуба за третото тримесечие.

Прозрачността все пак си проправя пътечка с отчета на Wells Fargo, която е четвъртата по размер на активите банка в САЩ и може би най-сдържаната и мълчаливата от всички водещи финансови институции. Заедно с печалбата си от 2,6 млрд. долара тя обяви, че ще започне конферентни връзки с анализатори и инвеститори от началото на януари.

С въвеждането на подобни практики се поражда чувството, че нещата се подобряват. Големите банки изглежда смятат, че цикълът на провизиране с цел поемане на лоши активи е достигнал или е в близост до връхната си точка. Същевременно те ревизират нагоре стойността на някои от токсичните си активи, чиято цена отскочи на фона на ръста на всички видове активи в света.

Все още обаче има минни полета: последните данни за индекса на Moody's за цените на търговските площи показаха спад от 3% през август, проблеми се наблюдават и при кредитните карти. Въпреки това оптимизмът, който доведе до силен ръст в цената на банковите акции, има своите основи.

Като такива могат да се посочат подобрените капиталови коефициенти на банките вследствие на задържането на печалби, продажба на активи и преобразуването на дълг в акции, се казва в анализа.

Въпреки това обаче, независимо дали като данъкоплатец, или като политик, е трудно да се погледне на банковата система с чувство, различно от отвращение. Най-силно в тази насока влияят новините за силен ръст на заплащането и бонусите в сектора. Финансовото министерство на САЩ обяви, че обмисля въвеждането на силно орязване на бонусите на 25 от най-високопоставените служители на банките, в които държавата има акции. Сред тях са Citigroup и Bank of America.

Дори и да бъдат въведени тези ограничения обаче, те ще засегнат едва по-малко от 1% от планираните за тази година бонуси във въпросните банки и се явяват по-скоро символичен ход.

Шансовете за по-масиран отговор на правителството за това въпреки всичко се увеличават. На фона на това, че спасителните планове се изчерпват и отново се възраждат страховете за банковата система и членовете й, които са твърде големи, за да бъдат оставени да фалират. Рисковите показатели VaR на Goldman Sachs и Morgan Stanley остават сравнително добри. Балансът на нито една от тях не се свива, макар те да притежават повече сигурни активи (като правителствени облигации например), отколкото са имали преди година.

При останалите две големи банки с държавна подкрепа обаче ситуацията остава доста неясна. Citigroup отдели най-проблемните си активи, като потребителски заеми и токсични книжа, в отделно поделение, но въпреки това трудната част все още предстои. Активите на въпросното поделение са около 617 млрд. долара, което е около една трета от всички активи на Citigroup. Намаляването на този дял засега изглежда доста трудно.

Не по-благоприятна е ситуацията и в Bank of America. Тя все още продължава да акумулира лоши кредити заради Countrywide – ипотечният кредитор, който бе закупен преди година. Това прави положението доста непредсказуемо.

Макар тези инвестиционни банки да представляват основният проблем за регулаторните органи, същото внимание трябва да се отдели и на банките, които се нареждат след тях в скалата на финансовата система. През второто тримесечие на годината банковата система на САЩ мина на загуба заради големия ръст на провизиите.

Вероятно ситуацията е станала още по-трудна през третото тримесечие на годината. Изследователската компания CreditSights смята, че между 600 и 1 100 от възлизащите на 8 200 банки в САЩ ще трябва да получат помощ или ще бъдат затворени от Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC). За сравнение, от началото на 2008 година досега фалитите са общо 118 на брой.

Поради тази причина банковата система на САЩ в момента е като пирамида – на върха са две или три банки, които се справят добре, следват няколко гиганта, които се устремяват към печалби, голям брой средни по размер банки с прекомерни рискови експозиции и огромен брой малки банки, които са закъсали много тежко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още