IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Morgan Stanley: Очаква ни свръхинфлация

Сегашната ситуация с държавните дългове може да бъде сравнена с финансовото положение по време на продължителна война

16:28 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley: Очаква ни свръхинфлация

Световната икономика е на прага на свръхинфлация, след като правителствата на редица западноевропейски страни са принудени да търсят начини за намаляване на гигантските държавни дългове, получили се в резултат на прилагане на антикризисните икономически програми. Такива са част от изводите в доклада на американската инвестиционна банка Morgan Stanley, разпространен днес в Лондонското сити, съобщи Итар-Тасс.

В доклада се отбелязва, че сега властите във водещите индустриални страни, изправени пред заплахата от огромна задлъжнялост, се оказват пред сложна дилема за решаване: или банкрут, или инфлация. „Естествено, че изборът ще бъде направен в полза на инфлацията“, се казва в анализа на Morgan Stanley.

Като цяло сегашната ситуация с държавните дългове може да бъде сравнена с финансовото положение по време на продължителна война, отбелязват анализаторите. Обаче сега тя в някои аспекти дори е по-лоша, защото към проблема с колосалната задлъжнялост се прибавят и трудностите, свързани със застаряването на населението в западноевропейските страни и със запазването на значителен обем свободни производствени мощности. Резултатът от това ще бъде невъзможност на икономиките на тези страни в средносрочна перспектива да преминат към бърз растеж, прогнозират от инвестиционната банка.

На свой ред независими анализатори от Лондонското сити отбелязват, че непосредствено следствие от настоящите безпрецедентни държавни разходи на държавите в Западна Европа за стабилизационните програми са вече създалите се големи и опасни дисбаланси в курсовете на водещите световни валути. Сега в най-уязвимо положение се намира американският долар, чийто курс от март 2008 г. е паднал с 20% спрямо еврото и с 11% спрямо „кошницата“ от 6 водещи световни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още