IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малкият бизнес в Източна Европа много по-застрашен от този на Запад

Следващите две тримесечия ще са решаващи за дейността на малките фирми

16:22 | 16.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Малкият бизнес в Източна Европа много по-застрашен от този на Запад

Кредитирането на засегнатия от кризата малък бизнес в Централна и Източна Европа не показва много признаци на възстановяване и в региона може да е необходима повече държавна подкрепа, за да се избегне вълна от фалити, която да попречи на растежа.

В страни като Унгария и Чехия, където в индустриалното производство доминират износители, собственост на чуждестранни компании, широката верига от малки местни доставчици е изключително важен двигател на растежа, пише Ройтерс.

Свитото кредитиране обаче изложи тези малки компании на много по-голяма опасност от спад на поръчките, отколкото западните им конкуренти.

Досега Полша остава единствената страна в региона, която избягва свиването на икономиката. Нивото на фалитите там е много по-ниско от това в Унгария, чиято икономика се очаква да се свие с 6,7 на сто тази година и да нарасне чак през 2011 г.

„Най-трудният период за малкия и среден бизнес предстои, следващите две тримесечия ще бъдат решаващи за тяхното оцеляване”, смята Ференц Ролек, зам.-председател на унгарската Конфедерация на работодателите и индустриалците (MGYOSZ).

Множество унгарски и чешки собственици на бизнес са принудени да съкращават персонала си и да отлагат инвестиции. Въпреки че в момента банките имат адекватна капитализация, те смятат малкия и дребен бизнес за рисков и се опасяват от кредитни загуби. На практика банките са спрели да отпускат заеми на нови клиенти.

В Унгария, Чехия и Полша в малкия и среден бизнес са включени от 60 до 70 на сто от заетите, като тези фирми реализират над половината от продукцията и данъците, което ги прави много важни за растежа на страните им след излизане от кризата.

Според анализатори в Полша малкият бизнес ще отчете растеж още тази година благодарение на огромния си вътрешен пазар. Експортноориентираните Чехия и Унгария обаче ще възстановят ръста по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още