IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Global Markets: Инвеститорите се връщат към покупки, Dow мина 10 000 пункта

Оптимизмът е породен от по-силните от очакваното корпоративни резултати за третото тримесечие

09:37 | 15.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Global Markets: Инвеститорите се връщат към покупки, Dow мина 10 000 пункта

Американските акции започнаха търговията силно положително, тъй като инвеститорите се завърнаха уверено към покупки, заразени с оптимизма от финансовите резултати на представените досега отчети на големи компании. 

Най-старият индекс на Уолстрийт - Dow Jones, премина психологическата граница от 10 000 пункта, като се повиши с 1,47% до 10 016 пункта. Широкият S&P 500 се повиши с 1,75% до 1092,02 пункта.

Инвеститорите повярваха на анализаторите, които съобщаваха преди започването на сезона на отчетите, че очакват силни корпоративни резултати. Така американските индекси продължават възходящата си тенденция, която започна в началото на март, като оттогава досега отбелязват ръстове от над 55%. Зад тези цифри стоят реални резултати, които са доказателството, че американската икономика се изправя на крака от кризата.

Днес JP Morgan Chase, една от най-големите банкови институции в страната, оповести повече от добри финансови резултати за третото тримесечие преди старта на официалната сесия в САЩ. Чистата печалба на банката е нараснала до 3,6 млрд. долара спрямо печалба от 527 млн. долара за същия период на 2008 г. Печалбата на акция е 0,82 долара, много над миналогодишната от 0,09 долара и 30 цента над прогнозата на анализаторите за 0,52 долара.

Изпълнителният директор на банката Джейми Даймън обяви, че добрите резултати се дължат на ръст в инвестиционното банкиране, управлението на активи, банкирането на едро и на дребно. Банката е добавила 2 млрд. долара към резервите си и така те са вече 5,3% от всички заеми. Основният капитал на JP Morgan Chase е нараснал с 8,2% до 101 млрд. долара, което показва заздравяване на баланса на банката.

Въпреки че вижда известна несигурност в развитието на икономиката, Даймън каза, че силната капиталова позиция на банката и възможността й да генерира печалби ще им позволи да продължат да инвестират в различните сфери на дейността си, за да изградят дългосрочна силна банкова структура. Акциите на JP Morgan завършиха сесията с ръст от 3,29% до 47,15 долара.

Вчера производителят на микрочипове Intel обяви финансовите си резултати за третото тримесечие след приключване на официалната сесия и подсказа за днешното развитие на пазара. Както се очакваше, компанията обяви по-добра печалба от прогнозите на анализаторите, след като глобалното търсене на микропроцесори се е повишило значително. Печалбата на акция е 33 цента, а средните прогнози бяха за 28 цента. За същия период миналата година компанията е отчела печалба на акция от 35 цента. Акциите на Intel в момента добавиха 1,66% до 20,84 долара.

Фармацевтичната компания Roche обяви за третото тримесечие по-добри от очакваните резултати поради по-високите продажби на Tamiflu и повиши изгледите си за годишните продажби предвид довършването на интегрирането на придобитата фирма Genentech (синергията трябва да донесе около 1 млрд. швейцарски франка). От Roche са уверени, че ще изпълнят целите на управление за 2009 и 2010 г. Продажбите на компанията са нараснали с 10% за отчетния период.

Петролните фючърси с доставка ноември продължават да растат, а златото достигна най-високата си стойност от 1070,10 долара за тройунция, но към момента регистрира леко отстъпление.

Днес финансовите си отчети за третото тримесечие ще обявят Goldman Sachs, Google, Citigroup, Harley-Davidson, Advanced Micro Devices, Nokia, IBM, Merck Co. и др., като очакванията са отчетите им да надхвърлят отново прогнозите на анализаторите. Фармацевтичната компания Abbott Laboratories вчера публикува солидни резултати, което дава основание да смятаме, че Merck днес ще се представи по същия начин. Същото се отнася за банките, като се има предвид примера на JP Morgan, а резултатите на Intel са достатъчен мотив да сме позитивни за IBM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още