IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латвия – поведение на ръба на риска и заплаха за ЦИЕ

Действията на премиера на страната карат мнозина да се опасяват за бъдещите стъпки на страната, смятат от The Economist

12:22 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Латвия – поведение на ръба на риска и заплаха за ЦИЕ

Пациентът се възстановява от интензивната помощ, замеря доктора с предписаните лекарства и се нахвърля върху кръвния си донор. Подобно описание може би е нечестно тълкуване на последните новини от разкъсваната от криза Латвия, но доста наподобява начина, по който те се приемат от външните страни.

Премиерът на страната Валдис Домбровскис отказва да извърши изискваните от международните кредитори съкращения на разходите и създава закон, който ще изземе голяма част от кредитите на чуждите банки, пише The Economist.

За Европейския съюз би било достатъчно притеснително, ако най-слабата за момента икономика в него банкрутира, девалвира или се срине. Това, което най-много плаши всички, обаче е ефектът, който подобна ситуация би имала за останалите бивши социкономики. Самите те изглежда преминават през финансовата криза с далеч по-леки проблеми, отколкото мнозина се опасяваха, пише списанието.

През последните седмици новините от Латвия изглеждат съвсем леко окуражителни, което се дължи основно на спасителната помощ в размер на 11,1 млрд. долара, отпусната от чужди правителства и международни организации.

Пропадането на икономиката се забави и очакванията шведската банка SEB са, че тя ще се свие със 17,5 на сто тази и едва с 3 на сто през следващата година, след което дори ще се върне към растеж. Положително е и движението на текущата сметка на страната, която от огромен дефицит за първите седем месеца на настоящата година премина на излишък.

Основният проблем, срещу който страната трябва да се бори, е бюджетният дефицит за следващата година. Международните кредитори понижиха прогнозата си за него и очакват той да се свие до 8,5 на сто от брутния вътрешен продукт. За целта обаче правителството трябва да свие разходите с още 500 млн. лата.

Тази седмица Домбровскис стресна кредиторите, заявявайки, че е необходимо съкращаване на разходите на стойност едва 225 млн. лата. Според него други 100 млн. лата ще дойдат от увеличаване на приходите от данъци, за което явно разчита на по-бързо икономическо възстановяване от това, което всички очакват.

Това виждане предизвика остри реакции. Финансовият министър на Швеция Андерс Борг обяви, че търпението на кредиторите е „ограничено“. Подобно мнение изказа и еврокомисарят по монетарните въпроси Хоакин Алмуня, което явно стресна Домбровскис и той все пак обяви, че, ако е необходимо, съкращенията на разходите ще бъдат направени.

Съмненията обаче остават. Причината е, че премиерът на Латвия не разполага с авторитета да наложи строги мерки чрез парламента. Това кара поведението на Домбровскис да изглежда като опит да се предизвика нова вълна от външен натиск върху правителството да направи каквото е необходимо. Ако наистина е така, то това е доста рисковано, коментира The Economist.

Също толкова рисков изглежда и другият ход на Домбровскис – призивът за закон, с който да се преструктурират задълженията към чуждите банки. Предвижда се банките да бъдат подсигурени само до размера на обезпечението, договорено при отпускане на кредит, а не за цялата сума на заема. Освен това банките ще могат да гонят от домовете им хората, които не обслужват ипотечните си заеми, само ако има къде да ги настаняват.

Това предложение изглежда доста радикално и стряскащо. Като следствие от него акциите на шведските и норвежките банки с позиции към Латвия поеха рязко надолу.

Ако Латвия претърпи провал, фокусът на инвеститорите ще се измести към съседните балтийски държави - Естония и Литва. При тях няма подобни политически проблеми, но валутите им са вързани към еврото и могат да бъдат изложени на силен натиск. Още по-сложен става въпросът, като се прибавят и противоречивите виждания на международните организации.

Гледната точка на МВФ например е, че Латвия трябва да девалвира валутата си, за да се справи с проблемите. ЕС пък се обявява категорично против това, защото така може да се стигне до вълна от девалвации в цяла Източна Европа и регионът да бъде поставен под силен натиск.

Още по темата:

15 години по-късно: Ще донесе ли Латвия алкохолен синдром на ЦИЕ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още