IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските акции завършиха позитивно, Alcoa обяви печалба

Отслабващият долар и покачващите се цени на суровините, в това число и на петрола, избутаха акциите нагоре, добавяйки стойност към ръста от предишния ден

10:23 | 08.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските акции завършиха позитивно, Alcoa обяви печалба

Уол Стрийт приключи сесията в сряда позитивно след два поредни дни с ръстове, след като инвеститорите се съсредоточават върху корпоративните резултати. Банковите акции бяха в групата на печелившите поради повишаване на рейтингите на Bank of America Corp и Wells Fargo & Co вследствие на техните планове да увеличат лихвите по кредитните си карти.

Търговията стартира колебливо и до края инвеститорите не станаха свидетели на изненади. Всички се бяха съсредоточили върху тримесечните отчети с позитивни очаквания.

Индексът Dow Jones Industrial Average загуби минималните 5.67 пункта, или 0.1%, до 9725.58, като това беше единственият понижаващ се индикатор сред основните борсови индекси. Широкият измерител на пазара S&P500 се увеличи с 2.8 пункта, или 0.3%, до 1057.58 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite нарасна с 6.67 пункта, или 0.3%, до 2110.33 пункта.

Отслабващият долар и покачващите се цени на суровините, в това число и на петрола, избутаха акциите нагоре, добавяйки стойност към ръста от предишния ден. Индексът Dow се повиши с 244 пункта за предишните две сесии и отбеляза най-доброто си двудневно покачване от 15-16 юли насам.

Много компании съумяха да надминат очакванията на анализаторите през второто тримесечие, след като намалиха драстично разходите си, и това наля гориво в ралито през лятото. Сега инвеститорите искат да видят повишени печалби вследствие на увеличени продажби, което би означавало, че потребителите са харчили повече и е сигурен знак за подобряване на икономиката.

Финансовите акции скочиха след като инвестиционната компания Oppenheimer & Co повиши целевите цени. Акциите на банката Wells Fargo & Co нараснаха с 2.1% до 29.26 долара, а Bank of America Corp добави 2.1% към стойността си до 17.35 долара за брой.

След приключване на търговията алуминиевият гигант Alcoa обяви печалба от 77 млн долара, след като за предходните три тримесечия компанията беше на загуба. Програмата по съкращаване на разходи е дала своя резултат, след като изпълнителният директор К. Клайнфелд е успял да изпълни 83% от плана за съкращаване на 2.4 млрд. долара годишни разходи. По време на нормалната сесия акциите на компанията добавиха 2.23% до 14.20 долара, но на извънборсовата сесия скочиха с още 5.63% до 15 долара за акция.

Петролните фючърси с доставка през ноември намаляха с 1.9% до 69.57 долара за барел. Златото достигна 1049.70 долара за тройунция, като от началото на годината ръстът е 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още