IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли икономиката на Индия да изпревари тази на Китай?

Според Световната банка Индия не само ще догони Китай, но дори ще го изпревари по икономически растеж през следващата година

17:40 | 05.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Може ли икономиката на Индия да изпревари тази на Китай?

В своя последен икономически доклад Световната банка е категорична – развиващите се страни ще бъдат двигател на световния икономически растеж през следващите няколко години. Сред тях Китай остава лидер по годишен ръст на своя брутен вътрешен продукт, следван плътно от другата голяма азиатска държава с многобройно население – Индия.

Китай и Индия, чието население възлиза на около 40% от населението на планетата, не само са двете най-бързо развиващи се икономики на света в момента, но са и сред малкото страни, които продължават да се развиват дори и по време на кризата. От двете държави Китай твърдо държеше първото място по ръст на икономиката доскоро, пише BBC.

Сега финансовите анализатори прогнозират, че Индия не само ще догони Китай, но дори ще го изпревари по икономически растеж през следващата година. Подобен развой на нещата се е считал за немислим доскоро. Според Световната банка икономиката на Индия ще отчете ръст от 8% на годишна база през 2010 г., а тази на Китай – от 7,7 на сто.

Международната институция очаква, че икономическият ръст на всички развиващи се страни взети заедно ще се забави от 5,9% през 2008 г. до 1,2% през 2009 г. Ако се изключат Китай и Индия, икономиката на останалите нововъзникващи икономики ще се свие с 1,6% през 2009 г., което ще доведе до загуба на много работни места и нарастването на броя на хората, живеещи в бедност.

В средата на миналия век между Индия и Китай почти няма разлика по отношение на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. По това време половината от населението на Китай, както и половината от това на Индия, тъне в бедност поради вековете на колониално господство. През 70-те години обаче Китай изпреварва Индия по икономически растеж.

По това време БВП на Индия нараства средно с 3,5% на година, докато в Китай БВП расте с двуцифрени проценти година след година в продължение на близо 40 години. Това кара много икономисти да се опасяват, че статистическите данни на Пекин са разкрасени и че има опасност от надуването на балон на пазара на ценни книжа и недвижими имоти в Китай.

Но в началото на 90-те години на 20-ти век икономиката на Индия също ускорява своя растеж, след като правителството разхлабва бюрократичния контрол върху индустрията, търговията и сектора на услугите. В средата на 90-те години икономиката на Индия вече расте с повече от 9% годишно, което не се е случвало от обявяването на независимост през 1947 г.

Икономиката на Китай е около три и половина пъти по-голяма от тази на Индия. Брутният вътрешен продукт на двете държави за 2008 г. възлиза на 4,2 и 1,2 трлн. щатски долара съответно. Но кризата нанася по-тежък удар върху Китай, защото износът генерира около 80% от БВП на страната, докато за Индия този процент е по-малък и възлиза на 50%.

По този начин индийската икономика е по-малко зависима от износа за разлика от Китай, който е основен търговски партньор и кредитор на САЩ. Световната банка очаква БВП на Китай да нарасне със 7,2% през тази година, а този на Индия да се увеличи с 5,1%. Правителствата на двете страни прогнозират по-голям ръст от съответно 8% и 7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още