IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-7 се разделя с основното си оръжие за влияние върху валутните пазари

Очаква се предстоящата среща да завърши без комюнике за насочване на валутните курсове за пръв път от 30 години

10:35 | 02.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Г-7 се разделя с основното си оръжие за влияние върху валутните пазари

Страните от групата на най-развитите държави в света – Г-7, може да се раздели с едно от най-силните си оръжия за влияние върху валутните пазари. Очаква се предстоящата среща на централните банкери и финансовите министри на седемте да завърши без съвместно комюнике за тенденциите в глобалната икономика и валутните пазари.

Това би било прецедент за последните три десетилетия, тъй като страните от групата прибягват до общо изявление след всяка от срещите си. То приковаваше вниманието на трейдърите и анализаторите и валутните курсове обикновено биваха силно повлияни от срещата.

В настоящата ситуация, седмица след форума на Г-20, където бе решено, че развиващите се пазари ще имат все по-голяма роля в глобалната икономическа политика, вероятно няма да станем свидетели на съвместно изявление. Това е обявил източник, пожелал анонимност, пред Bloomberg.

Дебатът относно ролята на Г-7, която може да бъде променена при липсата на такова изявление, идва на фона на опасенията, които изразяват ръководителите на Европейската централна банка и централната банка на Канада относно слабия долар. В същото време пък Япония вече няколко месеца не може да изгради ясна позиция за курса на йената.

„Може да се появят трудности в комуникацията заради неясните изявления на ръководителите на финансовите системи и да се инжектира волатилност на пазарите“, смята Стивън Джен от BlueGold Capital Management в Лондон. „Ще са необходими няколко срещи на Г-7 и Г-20, за да може да се стигне до общо мнение за валутите.

Срещата на Г-7 започва утре в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още