IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мечи или бичи пазар: Какво е по-вероятно да се случи оттук нататък?

Въпреки че мечките и биковете са в постоянна битка за влияние, налагат се няколко аргумента в полза на биковете

14:05 | 25.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мечи или бичи пазар: Какво е по-вероятно да се случи оттук нататък?

Американските индекси от март досега добавиха повече от 50% и накараха инвеститорите да започнат да си задават въпроса дали този възход е вероятно да продължи. Дебатът в САЩ дали сме свидетели на нов бичи тренд, или това е логично рали в отговор на по-ранния срив, продължава с пълна сила.

Видно е, че оптимизмът сред инвеститорите в момента е постоянен и това личи от действията им на борсата. Въпреки че мечките и биковете са в постоянна битка за влияние, следват няколко аргумента в полза на биковете.

Отслабващ долар

В хода на разискването за това дали да очакваме бичи или мечи пазар в бъдеще, отслабващият долар допринася за ръста на щатската икономика като подпомага износа на американски стоки и същевременно оказва натиск на вноса на чуждестранни стоки в страната. По-евтината местна валута се явява реална икономическа пречка за чуждите компании, които губят своята ценова конкурентоспособност на американския пазар и постепенно охлажда техния ентусиазъм. Очакванията на анализаторите са щатският долар да продължи да губи от стойността си в бъдеще, тъй като глобалните икономики се опитват да балансират нарастващият дълг на Америка. Това ще се окаже реален стимул за американските компании да произвеждат и изнасят повече продукция, което ще допринесе за икономическия растеж. Така везните се накланят в полза на бъдещо благоприятно развитие на борсата.

„Не се борете с ФЕД”*

На Уол Стрийт съществува поговорка, която гласи: „Не се борете с Фед”*. Пазарът ще расте дотогава, докато централната банка на САЩ осигурява евтин паричен ресурс. За последната година Фед подходи много агресивно и свали лихвения процент почти до нула, като в същото време осигури значителна по размери ликвидност за финансовия сектор. Наличието на тези пари подтиква пазарните участници да ги използват за инвестиции, които да им донесат доход. Инвеститорите, които се противопоставят на Фед с решенията си, разбират, че в крайна сметка са изпуснали възхода на пазара. Докато Фед осигурява евтини парични ресурси, той ще подтиква борсата да расте.

Програмите на администрацията на президента Обама за стимулиране на икономиката са насочени директно към потребителите, финансиране на строителството и финансиране на местната власт. Тези пари са част от усилията за повишаване на БВП на САЩ и до момента показват положителен ефект. Една такава програма например беше „Кеш за брички”, която стимулира потребителите да заменят старите си автомобили с нови срещу паричен бонус и ефектът за автомобилните производители беше осезаем. Фед насърчава увеличаването на стойността на активите и така цели създаването на благосъстояние. Ръстът в цените на финансовите активи помага да се увеличи богатството на нацията.

Инфлацията е под контрол

Един от аргументите на мечките, че пазарът ще падне, се свежда до очакванията за увеличаване на инфлацията в следствие на стимулационните програми на Фед и трупащия се търговски дефицит. От другата страна обаче стои безработицата, която е пречка за инфлацията да нараства, а контролираната инфлация подкрепя растежа на борсата.

Печалбите на компаниите показват подобрение

За последната година и половина американските компании значително намалиха разходите си, за да ги уравновесят в приходите. В много случаи тези действия се оказаха печеливши. Намалените разходи и орязаните кредити ще осигурят на компаниите по-висока норма на печалба, което дава увереност на инвеститорите, че акциите ще имат по-висока стойност в бъдеще и подтиква цените им да увеличават.

В заключение може да се каже, че дебатът на биковете и мечките ще продължава винаги. В момента сигналите за започнало икономическо възстановяване са налице и могат да се приемат за здрава почва за бъдещия растеж. Вероятно е, и е нормално, възстановяването на пазара да не се случи със същите темпове от последните шест месеца, но сегашната ситуация накланя везните в полза на биковете. Не бива да забравяме обаче и опасенията на мечките, които се изразяват в следните твърдения: потребителите са с намалена сила и ще останат още дълго време така; финансовият сектор все още се намира на дъното; акциите в момента са надценени и инвеститорите отбягват поемането на големи рискове.

*“Do not fight the FED”

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на финансови инструменти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още