IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕБВР: Обезценяването на рублата не е решение за проблемите на Русия

Това е погрешен начин на мислене за възстановяването на Русия, твърди икономистът Ерик Берглоф

15:32 | 14.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: Обезценяването на рублата не е решение за проблемите на Русия

Обезценяването на рублата няма да реши икономическите проблеми на Русия, тъй като страната е изправена пред „няколко много трудни години”, смята икономистът от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф.

„Това е погрешен начин на мислене за възстановяването на Русия”, твърди Берглоф, цитиран от Bloomberg.

Неуспехът на Русия в опитите да не е толкова зависима от суровините я „осъжда“ на вял растеж при възстановяването от рекордното свиване на икономиката, коментират икономисти.

„Ако искате да имате гъвкав обменен курс, трябва да се освободите от зависимостта от суровините”, подчертава Берглоф. „През последните 10 години Русия всъщност стана още по-зависима от суровините. За съжаление не е направен голям напредък”.

Руската асоциация на регионалните банки, чиито 450 членове включват руските подразделения на Barclays и Citigroup, призова за обезценяване на рублата с до 30 на сто. Според милиардера Владимир Потанин, собственик на 25 на сто от Норилск Никел, „икономическите интереси” ще доведат до обезценяване на валутата в „средносрочен план”, което ще позволи на износителите да намалят разходите си и да модернизират производството си.

Докато от централната банка на страната твърдят, че стабилизирането на курса на рублата й е позволило да се приближи до целта на банката за свободно търгувана валута, премиерът Владимир Путин заяви на 11 септември, че Русия има за „цел да не позволява” националната валута да укрепне.

Правителството работи върху подобряване на макроикономическите показатели, включително овладяване на инфлацията и удържане на поскъпването на рублата, е заявил Путин пред експерти.

Преди кризата централната банка не е успяла да „стерилизира” допълнителната ликвидност, получена от рекордните цени на петрола, и след това правителството е било неспособно да управлява разходите, е казал руският премиер. Главният проблем на икономиката, по думите му, е липсата на „дългосрочни пари”, тъй като бързо усилващата се инфлация и волатилните обменни валутни курсове привличат „спекулативен капитал”.

През втората половина на миналата година централната банка успя да обезцени рублата с 35%, след като сривът в цените на суровините тласна страната към рецесия.

По думите на Берглоф страната трябва да се стреми към свободен валутен курс, като за това е необходимо и обсъждането на това какъв да е точният курс на рублата в момента не е разрешение за проблемите на страната.

ЕБВР е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Русия и работи заедно с правителството за укрепване на индустриите, които не са свързани с петрола, е заявил Берглоф. Според банката най-добрият потенциал на страната е в производството на храни, химическата индустрия и потребителските стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още