IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската борса ще пада още, възстановяването на икономиката не е трайно

За август индексът Shanghai Composite беше най-лошо представящият се в света

20:29 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската борса ще пада още, възстановяването на икономиката не е трайно

Китайският индекс Shanghai Composite, който е най-зле представящият се индекс в света за август, може да загуби още 25 на сто, тъй като възстановяването на китайската икономика не е трайно, смята бившият икономист на Morgan Stanley за Азия Анди Сиун.

Индексът загуби 6,7 на сто до 2667,75 пункта в последната сесия за август, като отрицателната тенденция се дължи на опасенията, че забавянето в ръста на кредитирането ще попречи на възстановяването на китайската икономика. Според Сиун индексът трябва да е на ниво от 2000 пункта или по-малко.

На пазара има голям балон, твърди Сиун в интервю за телевизия Bloomberg.

За целия месец август Shanghai Composite потъна с 22 на сто, което е най-големият спад от 89 основни индекса, които Bloomberg следи. Понижението дойде, след като банките ограничиха кредитирането, за да избягнат образуването на балон при активите, а законодателните органи посъветваха различни промишлени сектори да намалят прекомерния си капацитет.

Преди това от ноември индексът беше добавил 103 на сто заради очакванията, че програмата за стимулиране на икономиката на правителството и рекордната сума новоотпуснати кредити ще осигурят ръст на БВП от поне 8 на сто тази година.

На противоположно мнение са от Goldman Sachs, които завишиха прогнозата си за ръста на Китай за тази година на 9,4 на сто при предишна оценка за 8,3 на сто. За 2010 г. очакванията вече са за растеж от 11,9 на сто при предишна прогноза за 10,9 на сто.

По предварителни оценки в страната са отпуснати през август нови кредити за 200 млрд. юана спрямо 7,4 трлн. юана за първото полугодие на 2009 и 355,9 млрд. юана само за юли. По-рано този месец бе съобщено, че правителството планира да затегне изискванията за капиталова адекватност на финансовите институции.

Смята се, че заеми за 1,16 трлн. юана са били инвестирани в акции през първите пет месеца на тази година, съобщи в края на юни China Business News, позовавайки се на Уей Дзянин, заместник-директор на Центъра за развитие и изследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още