IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пропуснатите ползи от следване съветите на Нуриел Рубини

Противно на очакванията, съветите на икономиста не помагат за извличането на печалби

10:37 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пропуснатите ползи от следване съветите на Нуриел Рубини

Преследването на печалби чрез съветите, които дава влиятелният икономист Нуриел Рубини, изглежда обречено на неуспех. Специалистът, който успешно предсказа дълбоката криза, в която изпадна световната икономика, все още не смята, че моментът е подходящ за инвестиции, се казва в анализ на Bloomberg.

“Съществува голям риск от ново изостряне на кризата“, обяви Рубини в края на миналата седмица, припомня агенцията.

Всеки, който се е опитал да приложи стратегията на Рубини и не е инвестирал на борсата в САЩ, може да съжалява, тъй като се е простил с големи печалби през последното полугодие. За изминалите шест месеца широкият американски индекс S&P 500 постигна най-голямото си повишение от времето на Голямата депресия досега.

За периода бенчмаркът скочи с 52 на сто. Съвкупният индекс MSCI World пък напредна с цели 58 на сто, което не се е случвало от създаването му през 1970 година досега.

В същото време, когато пазарът тръгна нагоре в средата на март, Рубини обяви, че ралито представлява „подскок на мъртвата котка“ - термин, служещ за определяне на капан за биковете и неустойчиво повишение на индексите.

Друг момент, в който Рубини сбърка за посоката на пазара, беше през декември миналата година. Тогава специалистът обяви, че S&P 500 може да падне с 20 на сто, а той напредна със 17% само за три седмици. Впоследствие, до 9 март, все пак индексът се понижи с 23 на сто, но вече от доста по-висока база.

Ако се погледне по-глобално на ситуацията, прогнозите на Рубини може и да не са толкова лоши, но определено могат да доведат до пропуснати ползи. Така например, по време на 18-процентното рали на S&P 500 между 27 октомври и 4 ноември той предупреди, че пазарът може да смени посоката и показателят да падне с 30 на сто.

До началото на март той в действителност изгуби 28%, но междувременно предложи значителна доходност на по-активните трейдъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 26.08.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още