IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДЦК по света - машината за пари, от която банките печелят

Фед и финансовото министерство на САЩ предлагат значителна доходност на банките, които участват в операциите им

14:47 | 03.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
ДЦК по света - машината за пари, от която банките печелят

Американските държавни институции играят голяма роля за подобряване на финансовото състояние на банките, става ясно при разглеждане на процедурите за участие в търговията с държавни ценни книжа (ДЦК). Благодарение на огромната нужда на правителството от свежи пари и действията на Фед пред банките се появяват редица възможности за печалба.

Само през настоящата година правителството на САЩ ще емитира нов дълг за 2,5 трлн. долара. За да бъде пласиран, той трябва да обещае на инвеститорите сериозна доходност. В същото време пък централната банка непрекъснато излиза на пазара, за да изкупува държавен дълг, предоставяйки добри цени на продавачите.

От тези операции, които се обявяват предварително, за да не се стига до изненади и шокове за финансовата система, печелят дилърите на държавни ценни книжа. Към момента това са американски банки и инвестиционни дружества, които имат право да участват в аукционите на правителството и на Фед.

Търговията с ДЦК обаче явно става все по-атрактивна, след като от юни досега три нови финансови институции са получили лиценз за търговия с американските държавни органи – Jefferies, RBC Capital Markets и Nomura Securities. В Европа новите участници в аукционите са пет – MF Global, Jefferies, Scotabank, Daiwa Securities и хедж-фондът Citadel Group.

В продължение на години бизнесът с ДЦК изобщо не беше толкова интересен. Причината за това се крие в механизма на търговията, като именно той прави ситуацията далеч по-привлекателна в настоящия момент.

По правило финансовите институции, които участват в аукционите, закупуват дълговите инструменти от правителството, след което ги продават на свои клиенти. Така те придобиват статута на маркет-мейкъри и получават правото да определят цените на държавните ценни книжа.

При нормални условия такива действия по правило не носят големи печалби, тъй като традиционно държавните ценни книжа не осигуряват кой знае колко висока доходност. Може би това е и причината броят на първичните дилъри в САЩ да се свие от 31 преди десет години на 18 към настоящия момент.

В настоящата ситуация, когато икономическите програми и пакетите за спасяване на финансовия сектор увеличават значително нуждата от рефинансиране на държавния дълг. Само САЩ се очаква да емитира дълг за 2,5 трлн. долара тази година, съобщава FTD. Паралелно с това инвеститорите се обръщат към търсене на сигурни активи, каквито са държавните ценни книжа.

Интересът към държавните облигации прави търговията с тях доста доходна. Това ясно се вижда от резултатите на американската банка Goldman Sachs, която е реализирала цели 6,8 млрд. долара от търговия с ДЦК през второто тримесечие на годината. Положителният резултат е постигнат заради разликата между цената, по която Goldman e продавал инструментите и цената, по която ги е купувал от американското финансово министерство.

Финансовите институции имат и друг канал, по който да печелят от търговията с ДЦК. Това се случва при сделките с Федералния резерв. При тях централната банка изкупува държавни облигации, а в момента и ипотечни облигации, в значителни количества. Операциите се обявяват предварително, което автоматично отваря шансове за нова печалба на първичните дилъри.

Причината за това е, че преди изкупуването на облигации от страна на централната банка цената на държавните ценни книжа се вдига заради нарасналото търсене. Същата е ситуацията и при продажбите от страна на финансово министерство – преди тях цената на инструментите пада.

Така и в двата случая първичните дилъри печелят – първият път, продавайки по-скъпо финансови инструменти, закупени на ниска цена, а вторият – купувайки по занижена цена инструменти, които по-късно могат да бъдат реализирани при по-висока цена.

Тази идеална схема за печалба често пъти попада под остра критика, тъй като на практика чрез нея първичните дилъри извличат огромни, почти безрискови печалби. Въпреки това обаче механизмът не може да променен така, че да отпаднат подобни възможности.

„Това е цената, която трябва да платим. Финансовата система не може да бъде спасена без да има хора, които да спечелят от това“, обяснява ръководителят на финансовата комисия в Камарата на представителите в САЩ Барни Франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още