IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсови рекорди по румънски. А ние накъде?

Изпитанията пред България и Румъния са сходни, но инвеститорите ясно показват в кой пазар вярват повече

12:15 | 31.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсови рекорди по румънски. А ние накъде?

Може ли да се реализират борсови печалби в условията на криза? Категорично да, ако се съди по примера на Румъния. Не толкова категорично и дори съмнително – ако съдим по България.

Северната ни съседка е поставени пред сериозни икономически предизвикателства, но въпреки това борсата й се движи рязко нагоре – за последните пет месеца основният борсов индекс е скочил с близо 123%.

На 25 февруари основният индекс на борсата в Румъния – ВЕТ удари своето дъно при 1 833,18 пункта. Днес, пет месеца по-късно, стойността на индекса се движи около 4 085 пункта, което му носи впечатляващия ръст.

За същото време валутата на Румъния – леята, е поскъпнала спрямо еврото с около 2 на сто, което означава, че повярвалите в бъдещето на румънския пазар – както местни, така и чужди инвеститори, са постигнали драстични печалби.

Същевременно основният борсов индекс у нас – SOFIX, се движи с ръст от около 36 на сто спрямо своето дъно, като днес стойността на показателя е малко над 352 пункта. Валутният курс у нас пък не се е променил, тъй като левът е фиксиран към курса на еврото.

И понеже сме свикнали да се сравняваме със съседите си, именно в такъв момент паралелите са най-удачни. Приликата е очевидна – и двете държави са в тежка ситуация заради глобалната икономическа криза. Но сякаш сходствата свършват дотук, поне що се отнася до фондовия пазар.

Северните ни съседи направиха няколко стратегически хода, които върнаха доверието в пазара. Такива бяха започването на преговори с Международния валутен фонд за получаване на финансова помощ. Основният мотив за това бе именно повишаване на доверието в публичните финанси на страната.

Ние, за разлика от тях отсякохме, че преговорите с МВФ ще имат обратния ефект – срив на доверието и поради тази причина разговори за помощ не са водени. Причината за това са добрите данни за икономиката и финансите ни, но за съжаление – в предходни периоди. Разбира се, България има своите аргументи за това да не се водят разговори с Фонда, като те също не са за подценяване.

От гледна точка на цялата икономика, капиталовият пазар у нас е прекалено малък, за да се мисли изцяло за ефектите от подобно споразумение върху него. Далеч по-приоритетна задача е укрепване на бюджета на България, както и запазване на стабилността на банковата система. Освен това новият финансов министър Симеон Дянков вече обяви, че при необходимост, разговори с МВФ ще бъдат започнати догодина.

Освен с МВФ, северните ни съседи проведоха разговори и с Европейския съюз и Европейската комисия, които също да отпуснат кредит за укрепване на икономиката. Ние пък се борим да не ни спрат поредните средства – тези за месопреработвателите, които в случай на негативно решение, ще трябва да бъдат изплатени от държавния бюджет, а впоследствие държавата ще прави опити да си възстанови средствата от самите фирми.

Сред сериозни политически флиртове в Румъния се стигна и до увеличение на пенсии и заплати в публичния сектор. Това доведе до необходимост от последващо понижаване, за да се отговори на критериите на МВФ. При нас, за радост на бюджета, се стигна само до предизборно увеличение на пенсиите. Разходи в администрацията тепърва ще бъдат съкращавани, а за критерии на МВФ изобщо и не може да се говори. На този етап новото правителство е обявило за цел „запушването“ на дупки, през които изтичат държавни пари и е уверено, че така бюджетът ще бъде приведен в добро състояние.

В резултат, докато румънската борса предложи на инвеститори и спекуланти 120% ръст за пет месеца, повишението на SOFIX за периода е едва 36%. Това е твърде малко на фона на региона на ЦИЕ като цяло – в Русия повишението от дъното е над 105%, в Турция и Унгария – съответно 87 и 85 на сто, а в Полша и Чехия – 72 и 73 на сто.

Между България и Румъния има и една друга съществена разлика. Изборите за ново правителство и цялостната кампания протекоха точно в момента, когато останалите пазари от региона поеха рязко нагоре. Заради смяната на властта обаче родният пазар не намери категорична подкрепа и остава надеждата, че инвеститорите ще се завърнат при успешни стъпки на новия кабинет.

Засега е ясно, че капиталовият пазар в България е в тотална летаргия и сякаш е забравен от инвеститорите и спекулантите. Докато за Румъния все пак се появи коментар – от известния инвеститор Марк Мобиус, според когото „румънският пазар е може би най-подцененият в света“. Въпреки ръста от 123% за пет месеца.

Известна надежда за пазара остава в обявените намерения на новото правителство на борсата да бъдат пуснати дялове от големите държавни компании. Освен това Симеон Дянков застана зад идеята за продажба на държавния дял в БФБ на чужд оператор при наличието на добра оферта.

Как са разположени във времето тези бъдещи събития засега е неизвестно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 31.07.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още