IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Криза с кредитни карти надвисва над Европа

Очаква се загуба за банките от над 170 млрд. долара заради лоши кредити към потребителите

11:18 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Криза с кредитни карти надвисва над Европа

Кредиторите в Европа са изправени пред нарастваща вълна от невъзможност на потребителите да обслужват задълженията си, което означава, че кризата с кредитните карти вече се пренася през Атлантика към Стария континент.

САЩ вече изпитаха сериозни трудности заради проблеми с обслужване на задълженията по кредитни карти. Според анализ на Международния валутен фонд в страната около 14 на сто от потребителския дълг се е превърнал в лош.

Това означава, че банките ще трябва да преглътнат загуба от близо 268 млрд. долара, тъй като общият дълг на потребителите се оценява на 1,91 трлн. долара, предава FT.

В Европа ситуацията също се влошава, макар нещата да остават по-стабилни. Общите задължения по кредитни карти са близо 2,5 трлн. долара, като се очаква 7 на сто от тях, или над 170 млрд. долара, да останат несъбираеми. Сред местата с най-големи проблеми е Англия, където има най-голям брой издадени кредитни карти.

В САЩ просрочия и необслужване на кредитни карти се наблюдават от няколко месеца, тъй като безработицата се увеличава силно. Именно резкият ръст на безработицата прави трудно предвиждането от страна на банките какво ще се случи с клиентите им и те не успяват да управляват риска правилно.

До момента от банки като Citigroup, Bank of America, JPMorgan и Wells Fargo, както и от издателя на карти American Express, бяха обявени огромни загуби заради проблеми при събираемостта на парите, отпуснати чрез кредитни карти.

На този етап проблемите за Европа се виждат най-ясно във Великобритания, става ясно от материала на FT. В страната се наблюдава силен ръст на безработицата, а все повече банки отчитат загуби от кредитните си карти. През май пък Moody's отчете, че проблемните задължения са достигнали 9,37 на сто от целия дълг по картите, след като през миналата година е бил 6,4 на сто.

Най-големият кредитор чрез карти на Острова - Barclays, още през май обяви, че вече се наблюдават значителен брой просрочия заради тежката икономическа ситуация в страната. Поради тази причина Barclays ограничава издаването на нови карти с над 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още