IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кога златото ще поскъпне над 1000 долара?

След като поскъпна до рекордните 1033 долара в началото на 2008 г., цената на златото остава под това ниво вече 18 месеца

16:22 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кога златото ще поскъпне над 1000 долара?

Икономическите събития от последната година създават редица предпоставки за повишаване на цената на златото. Светът се намира в икономическа рецесия, която не изглежда да е към своя край, а щатският долар продължава своя многогодишен низходящ тренд.

Златото често се възприема като най-добрата алтернатива на инвестициите във валута и като средство за съхранение на стойността на парите в трудни икономически времена. Неговата цена достигна рекордните 1033,90 долара за унция в началото на 2009 г.

Правителствата по целия свят демонстрират готовност да емитират нови облигации, с които да покриват своите разходи. Очаква се държавните разходи на щатското правителство да доведат до безпрецедентно разрастване на бюджетния дефицит на страната.

В допълнение на това експанзивната парична политика започва да се превръща в рутинна практика за Федералния резерв. Списъкът с причини за поскъпването на ценния метал е дълъг, но въпреки това цената на златото се спира пред явно непреодолимото ниво от 1000 долара за унция в продължение на 18 месеца.

Фундаментален анализ, публикуван в Seekingalpha.com, разглежда кои са факторите, за да се пробие това психологическо ниво, и кога може да очакваме това да се случи в зависимост от развоя на икономическите събития.

Най-добрият сценарий предвижда, че рефлационната политика на Федералния резерв и правителството ще върнат икономиката на САЩ към растеж от над 2,5%. Според този вариант централната банка ще улучи точния момент за затягане на паричната политика и внимателно ще започне да повишава основната лихва и да продава държавни ценни книжа, като прецизната и активна парична политика ще гарантира ценовата стабилност в страната и ще тушира рисковете за поява на инфлация.

В този случай очакванията за V-образно възстановяване на икономиката ще се сбъднат. Цените на акциите ще се повишат, а златото вероятно ще поевтинее под 700 долара за унция.

Вторият сценарий чертае по-мрачна картина, в която дефлационните сили ще надделеят и ще „властват“ през следващите няколко години. Световната икономика ще попадне във фаза на стагнация и ще се повтори периодът на загубеното десетилетие от Япония.

В този случай цената на златото ще се движи в широк интервал от 700 до 1000 долара за унция. Акциите на щатските борси ще поевтинеят под дъното си от тази година, а цената на златото ще се повиши в реално изражение, т.е. спрямо S&P 500, но не и като номинална стойност.

Третият сценарий е най-лош и ще се прояви, ако централните банки и правителствата продължат да инжектират заемни средства в непродуктивни сектори на икономиката. Това ще засили лобизма и ще намали значението на частния сектор и пазарната конкуренция, които са основните движещи сили на капитализма.

По този начин ще се стигне до слаб икономически растеж за дълъг период от време, държавният дълг ще се увеличи, а данъчните постъпления ще намалеят. Това ще окаже натиск върху долара и ще повиши инфлационните очаквания.

В този случай инвеститорите ще изискват и много по-висока доходност от дългосрочните държавни ценни книжа поради задлъжнялостта на правителствата и влошаването на публичните финанси.

При такова стечение на обстоятелствата пазарът на ценни книжа ще остане на ниски нива, но цените на реалните активи – храна, енергия, метали, ще се повишават. Най-много от това ще спечели златото, което ще започне нов етап от своето поскъпване.

Авторът на анализа Борис Соболев смята, че поради растящата безработица в САЩ правителството ще продължава да харчи и така вероятността за третия сценарий изглежда най-голяма. Основният въпрос е кога инфлационните очаквания ще започнат да оказват натиск върху цената на златото.

Той уточнява, че периодът от паричната експанзия до появата на инфлационен натиск в САЩ е около 3,5 години. Федералният резерв започна да увеличава паричното предлагане преди около една година и поради това инфлационният натиск ще се появи към 2012 година.

Когато обаче се вземат предвид инфлационните очаквания, които са нещо различно, златото може да започне да поскъпва още през следващата година поради тревогите за устойчивостта на фискалната и паричната политика.

В случай че цената на златото скочи с подобно темпо, както през 70-те години на миналия век, цените може да се повишат дори до 2000 долара, обобщава авторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още