IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите стимули в Китай: чудесен пример за балансиране

Икономическите стимули на правителството в Китай може да се окажат прекалено добри ако улесненото кредитиране се запази

14:47 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите стимули в Китай: чудесен пример за балансиране

Растежът на китайската икономика вече си спечели завистта на целия свят. През тази седмица стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил със 7,9% на годишна база през второто тримесечие.

Това е напълно достатъчно по стандартите на повечето държави, пише The Economist. Тъй като китайското статистическо бюро не предоставя данни за тримесечния растеж на БВП, с тази задача са се наели икономистите на инвестиционната банка Goldman Sachs.

Те са изчислили, че китайската икономиката е нараснала с цели 16,5% през второто тримесечие на годината в сравнение с предходните три месеца. В рамките на същия този период американската икономика вероятно отново се е свила.

Това показва, че програмата на китайското правителство за стимулиране на икономиката явно е силно ефективна. Толкова ефективна, че някои икономисти започнаха да се притесняват, че може би работи прекалено добре.

За трите месеца до края на юни инвестициите в недвижими имоти са скочили с 35% на годишна база, продажбите на автомобили с 48%, а покупките на жилища с повече от 80%, сочат най-новите данни на китайската статистика.

След като се понижиха през миналата година, цените на имотите сега се покачват стремително нагоре в повечето от големите градове, а акциите на борсата в Шанхай са поскъпнали с 80% в сравнение с дъното от ноември.

Потреблението на домакинствата се увеличава отчасти благодарение на мерките за стимулиране на икономиката, но в много по-голяма степен поради слабите ограничения пред банковото кредитиране. През юни стойността на новите заеми се увеличава четири пъти на годишна база.

Интересно е, че една от причините, поради които икономиката на Китай се съживи толкова бързо, се крие във факта, че до голяма степен забавянето преди това бе предизвикано от управляващата Комунистическа партия, а не от икономическия колапс на САЩ, който засегна целия свят.

Опасенията от прегряване на икономиката през 2007 г. подтикнаха правителството да ограничи потока на кредит към строителството и жилищния пазар. Това доведе до рязко забавяне на китайската икономика още преди глобалната финансова криза да е започнала.

През ноември миналата година обаче правителството развъртя докрай кранчето на кредитирането. Това даде силен тласък на вътрешните разходи, но и повдигна опасения, че голямото парично предлагане ще доведе до висока инфлация и ще надуе балони на пазара на акции и жилища, което ще доведе до натрупването на лоши кредити.

В действителност, рискът от инфлация в Китай остава нисък, защото цените на потребителските стоки отчетоха спад от 1,7% на годишна база през юни. От друга страна голямата наличност на готови жилища успява да държи стабилни цените на недвижимите имоти.

Силният ръст на продажбите на жилища е основна цел на правителството, защото по този начин се увеличава потребителското търсене. По-големите продажби на имоти насърчават разходите за обзавеждане и домакински уреди. Освен това строителството създава много работни места и осигурява заетост на на почти толкова работници, колкото и сектора на износа.

Като се има предвид значението на вътрешното потребление, малко е вероятно правителството да предприеме мерки, за да ограничи бума на жилищния пазар в момента. Независимо от това, урокът на финансовата криза в САЩ трябва да държи нащрек правителството в Китай: прекалено лесното кредитиране никога не води до добър край.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още