IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възможно ли е възстановяването на американските пазари да продължи?

Оптимистичната цел индексът S&P 500 да достигне 1100 пункта до края на настоящата година се струва възможна на все повече инвеститори

15:07 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно ли е възстановяването на американските пазари да продължи?

Оптимистичната цел, определена преди три месеца от голям брой анализатори, индексът S&P 500 да достигне 1100 пункта до края на настоящата година се струва възможна на все повече инвеститори и малко от тях я поставят под съмнение. Преди година най-смелите прогнозираха, че рецесията ще приключи през четвъртото тримесечие на 2010 г., като икономистите първоначално бяха скептични, а впоследствие се съгласиха с тази гледна точка. Прогнозите дъното на мечия пазар да дойде шест или седем месеца преди нова експанзия на икономиката досега се изпълняват.

Мнозина от инвеститорите не спират да си задават въпроса дали пазарът не се повиши прекалено бързо за много кратко време. Поради тези страхове през последните месец и половина голяма част от инвеститорите стоят отстрани и очакват корекция на пазара, за да заемат позиции, тъй като вероятността те да са успели да се включат при стръмното изкачване е малка, което ги е лишило от прилични печалби. Твърдението, че сриването на пазарите е съпроводено от стремглаво покачване, сега се доказа още веднъж. Поради тази причина от март досега не станахме свидетели на значителна корекция.

От техническа гледна точка нека обърнем внимание на индикатора VLT ( Very Long Term) Momentum, разработен от покойния вече Едуин Копок, който даде сигнал „купи” за индекса S&P 500 в края на май и така потвърди, че американските акции навлизат в ново възходящо рали след дъното от 9-ти март. При прилагане на същия индикатор към индексите DJIA и Russell 2000 отново налице са сигнали за покупка. Индикаторът по същество е нискорисков, сигурен, рядко дава сигнали и те са за дълъг период, което го предпазва от фалшиви индикации. За последните 40 години VLT Momentum е дал 10 пъти сигнали за покупки, като те изостават от пазара със средно 21% от последното регистрирано дъно. От 1931 г. досега 23-те сигнала „купи” са били последвани от средно 42% нарастване на пазара.

Друг аргумент в полза на позитивното развитие на капиталовите пазари в САЩ е фактът, че повторното набиране на средства вследствие на увеличение на капитала от компании от средата на април досега се изчислява на повече от 66 млрд. долара. Поради свиването на пазара и нарушения баланс на търсене и предлагане на акции увеличенията на капитала се оказаха благоприятни, както за самите емитенти, така и за големите институционални играчи, който не пропуснаха да попълнят портфолиата си. Факт са многото успешни увеличения, което ни кара да мислим, че доверието на големите инвеститори се възвръща.

Банките и АДСИЦ-ите сега имат възможност да набират средства от пазара, не само от правителството. През aприл Bank of America набра 13,5 млрд. долара, Wells Fargo - 7,5 млрд. долара, Morgan Stanley - 4 млрд. долара. Със сигурност тези увеличения са съпроводени с разводняване на капитала, но много по-важен е фактът, че пазарите функционират отново, без правителствена намеса, което неминуемо ще доведе до позитивно отношение от страна на всички инвеститори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още