IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларните акции – големите печеливши от ралито на фондовите борси

Chinese Solar Stocks Index, проследяващ движението на най-големите китайски компании в соларното производство, се изстреля с 250% за 3 месеца

14:41 | 16.06.09 г.
Соларните акции – големите печеливши от ралито на фондовите борси

Рейдът на световните борси през последните няколко месеца подкрепи в най-голяма степен акциите от сектора на възобновяемите енергийни източници и по-конкретно тези на производителите на соларно оборудване.

Chinese Solar Stocks Index, който проследява движението на най-големите китайски компании, опериращи в сферата на соларното производство и листнати за търговия в САЩ, се изстреля с 250% през последните 3 месеца. За същия период S&P 500 се покачи с „едва“ 25 на сто.

Източник: Tickerspy.com

June'09-12952960 

Натиснете върху снимката, за да видите в пълен размер

Кризата засегна сектора

Инвеститорите подкрепят акциите от сектора, въпреки че повечето от тях бяха сериозно засегнати от икономическата криза, която пресуши финансовите потоци към сектора на възобновяемите енергийни източници. В резултат на това множество проекти за изграждане на соларни централи бяха замразени, а продажбите на производителите на оборудване за соларната промишленост - значително редуцирани.

Например компанията JA Solar Holdings отчете 80% спад на продажбите си през първото тримесечие на годишна база до 164 млн. долара, в резултат на което излезе на загуба от 0,18 долара на акция при печалба от 0,15 долара за първото тримесечие на миналата година.

Най-големият китайски производител на соларно оборудване - Suntech Power, обяви 27% спад на продажбите си през първото тримесечие на годишна база до 315 млн. долара и печалба от 2 млн. долара при печалба от 45 млн. долара година по-рано.

Друг китайски производител на фотоволтаици - Yingli Green Energy, регистрира спад от 40% в продажбите си до 146 млн. долара, при което компанията излезе на загуба от 20 млн. долара.

Криза преди кризата

Секторът обаче изпитваше структурни проблеми още преди фалита на Lehman Brothers в средата на септември миналата година, който „отпуши“ финансово-икономическата криза в световен мащаб.

Правителствената политика от страна на Испания, която е най-големият пазар на соларни системи, доведе до пренасищане на пазара със соларни модули, изпреварвайки многократно търсенето, което от своя страна доведе до редуциране на цената и производството им.

Испанската политика на субсидиране на инсталирането на соларни системи (feed-in-tarrif) за разлика от немската беше такава, че съществуваше единна субсидия за сектора, която не правеше разлика между соларна система, инсталирана на покрив на сграда, и соларна система, инсталирана на земята. На практика разходите по инсталирането на първата са значително по-високи от разходите по инсталирането на втората.

Това доведе до по-голяма норма на възвръщаемост при проектите за соларни системи, базирани на земната повърхност, в резултат на което търсенето, а оттам и цената на соларно оборудване се покачиха значително.

Логично преобладаващата част от производителите в сектора се насочиха към испанския пазар, като по оценки на изследователската компания Renewable Analytics през второто тримесечие на 2008 г. доставките на соларни модули за Испания са достигнали 700 MW, което съответства на половината от търсенето в световен мащаб през същия период.

Надценени акции или добри перспективи

Въпреки всичко, както става ясно от графиката, соларните акции показаха най-голяма чувствителност към борсовото съживяване. Това ги прави и едни от най-рисковите – системният им риск (недиверсифицируемият), измерен чрез коефициента beta*, по отделни позиции варира между 1,5 и 2,5.

Същевременно средното съотношение цена/печалба (P/E) на компаниите от Chinese Solar Stocks Index възлиза на 32, т.е. акциите им се търгуват значително по-скъпо от традиционните бизнеси от DJIA, които имат средно съотношение Р/Е от 21.

За ръста на книжата на компаниите от сектора допринесе и покачващата се цена на петрола напоследък. Именно бясното поскъпване на суровината миналата година беше един от основните фактори за увеличаване инвестициите във възобновяеми енергийни източници, като по оценки на New Energy Finance инвестициите в зелена енергия са се увеличили през 2008 г. с 5 на сто до 155 млрд. долара въпреки световната икономическа криза.

Подкрепа на сектора оказаха и увеличаващата се политическа воля за намаляване на емисиите вредни газове в атмосферата чрез увеличаване на правителствените субсидии за възобновяеми енергийни източници, част от които са и соларните проекти. Освен това именно този сектор е сочен като потенциален двигател, който ще изведе световната икономика от рецесията и ще създаде потенциални нови работни места.

По данни на New Energy Finance в световен мащаб към края на март 2009 г. са обявени финансови стимули за зелена енергия от общо 185 млрд. долара. Най-голям дял в тях има Китай със своите 68 млрд. долара подкрепа за сектора.

Миналата седмица най-многолюдната страна в света обяви първата си национална програма за субсидиране на соларната енергия. Тя предвижда субсидии от 20 юана (2,9 долара) за един ват за проекти с минимум инсталирана мощност от 50 КW и според различни източници 10 големи китайски компании от ранга на Suntech Power, Yingli Green, Renesola, Solarfun Power Holding, Trina Solar, JA Solar, JC Solar, China Sunergy и др. са потвърдили проекти по тази програма за 1,45 млрд. долара.

Всичко това обещава „безоблачно време“ за производителите на соларно оборудване, в случай обаче че изобретят технологии, които да намалят цената на добива на електроенергия от слънцето до равнището на съществуващата в момента цена в битовата мрежа. Впрочем това е и целта на правителствените програми за стимулиране на енергията от възобновяеми енергийни източници.

*Коефициентът beta измерва чувствителността на цената на даден актив спрямо общ индекс от активи. Например beta на акция от 2 спрямо S&P 500 означава, че при 1% промяна на индекса надолу или нагоре с голяма степен на вероятност може да твърдим, че примерната акция ще се промени в същата посока, но с двойно по-голяма сила, или в случая с 2%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още