IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

10 от най-големите банки в САЩ ще могат да върнат правителствените средства

Bank of America Corp., Citigroup Inc. and Wells Fargo & Co. са най-големите банки, одобрени вчера от хазната да изплатят дълга си на правителството

10:07 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
10 от най-големите банки в САЩ ще могат да върнат правителствените средства

Финансовото министерство на САЩ одобри 10 от най-големите национални банки да върнат 68 млрд. долара от правителствените средства. Министерството заяви, че ще бъде разрешено на банките да върнат средствата от 700 млрд. долара по програмата TARP, създадена от Конгреса през октомври 2008 г. в разгара на финансовата криза.

„Тези погасявания са знак за насърчаване на финансовото възстановяване, но все още има работа за вършене”, заяви финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър.

Това решение отразява нарастващото напрежение и натиск от банките да се освободят от правителствения дял, който ги прави уязвими от политическа намеса. Финансовото министерство заяви, че в комбинация с други изплатени средства, вече отпуснати на други компании, би трябвало да получи около 70 млрд. долара.

Сред банките, които през последния месец преминаха стрес теста и потвърдиха, че са получили разрешение да изплатят спасителните фондове, са: JPMorgan Chase & Co., American Express Co., U.S. Bancorp, Capital One Financial Corp., Bank of New York Mellon Corp. и BB&T Corp. Morgan Stanley не премина стрес теста, но във вторник заяви, че бързо е набрал достатъчно капитал и е одобрено да върне средствата си от спасителните фондове. Правните ограничения за изплащане на бонуси, ще отпаднат за 25 от техните служители. Bank of America Corp., Citigroup Inc. and Wells Fargo & Co. са най-големите банки, одобрени вчера от хазната да изплатят дълга си на правителството.

Специалистите смятат, че позволяването на банките да върнат 68 млрд. долара доказва, че стабилността до известна степен се е възвърнала в системата, но трябва да се внимава, защото все още рецесията не е свършила. Има някои опасения, че изплащането на фондовете може да задълбочи гапа между здравите и по-слабите банки.

Около 600 национални банки са получили близо 200 млрд. долара по TARP и 22 по-малки банки вече са ги погасили. Усилието средствата да се изплатят идва месец, след като беше проведен стрес теста на 19-те най-големи финансови фирми. Банките имаха планове да наберат общо 100,2 млрд. долара, след като от правителствените стрес тестове стана ясно, че 10 от тях имат нужда от 75 млрд. долара допълнително капитал, за да оцелеят в по-тежка рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още