IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел – център на световния шпионаж

Политическата столица на Европа привлича като магнит крадците на информация по икономически, технологични, геополитически и военни въпроси

15:08 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел – център на световния шпионаж

Брюксел вече се счита за център на световния шпионаж. Дейността на чуждестранните тайни служби в белгийската столица не само не е намаляла след края на Студената война, но и оттогава значително се е развила. До такава степен, че Европейската комисия наскоро разпространи вътрешно съобщение, приканващо кадрите й да вземат мерки за борба срещу постоянните опити за „снабдяване с официални документи с чувствително съдържание“ за дейността на комисията.

Според съобщението „някои страни, оказващи натиск групи, журналисти и частни агенции се опитват да се сдобият със засекретена информация“. Уточняваше се, че „свързани с тайните служби лица“ действат под прикритието на журналисти, държавни чиновници и технически сътрудници.

„Брюксел, заедно с Вашингтон и Женева, е един от трите ключови града за шпионските служби по целия свят“, обяснява пред Presseurop Кристоф Клерикс, автор на книгата „Тайните служби в Белгия“.

По думите му методите остават същите, както по времето на Студената война. Основното е да се спечели доверието на целевите лица, което след това да се експлоатира така, че да бъде получена възможно най-много информация. Това, което се е променило, е употребата на по-различни и далеч по-модерни технологии, а също и нарасналото значение на икономическите въпроси, допълва Клерикс, който е журналист в белгийско месечно списание за международна политика.

Според него по отношение на политическите и военните дела Брюксел е още по-интересен за шпионите в сравнение с периода на Студената война. НАТО вече не се ограничава със защитата на съюзниците, но и предприема военни операции – в Босна, Косово, Афганистан, засилва влиянието си върху бившите съветски републики в Централна Азия. Самият ЕС взима важни решения относно външната си и защитна политика.

Освен тези класически военни и политически въпроси, три други фактора засилват значението на Брюксел като източник на информация за чуждестранните тайни служби. Това са базираните в Белгия технологични центрове за развой на космическа и военна дейност, използването на страната като „защитна преграда“ срещу международния тероризъм и значителното присъствие на силни имигрантски общества от турци, мароканци и граждани на централноафрикански държави. Имигрантите обикновено са политически активни и наблюдавани отблизо от правителствата на родните им страни.

По думите на Клерикс през последните 20 години Белгия е с важна роля за международния тероризъм. „Това е малка страна, в което е лесно да се влезе и от която се и излиза лесно“. Сред основните „шпионски заплахи“ той посочва Китай. Азиатската държава търсела научна и технологична информация, но също следяла отблизо и коментарите относно тибетския въпрос, дейността на опозиционните политически сили и на духовното учение Фалун Гонг.

Освен случая с базираната в Белгия американска компания Swift, за която беше обявено, че предава на САЩ данни за световните банкови транзакции, а междувременно продължава дейността си в страната, друг скорошен шпионски скандал в Брюксел е този със Съвета на министрите в ЕС. Разкритията показват, че в продължение на осем години институцията е била шпионирана, като подслушвателни устройства са следели телефонните разговори на испанската, френската, германската, италианската, британската и австрийската делегации.

Дипломатически източници сочат, че зад операцията стои Израел, но никой досега не е отправял официално обвинение или намек към страната. Ако се вярва на източници, близки до случая, белгийското разследване е получило заповед да не се задълбочава много в търсенето на шпионите.

С 56 хил. дипломати, 15 хил. лобисти, 1200 журналисти и хиляди преводачи и чуждестранни студенти Брюксел е идеалното място за развиване на втората най-стара професия в света. Това е и градът, в който имате най-голям шанс да срещнете истински шпионин... без да разберете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още