IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

УниКредит: ЦИЕ ще се възстанови бързо, ако запази конкурентността си

Регионът може да разчита на демонстрирания международен ангажимент за подкрепа, смятат анализатори

14:59 | 15.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
УниКредит: ЦИЕ ще се възстанови бързо, ако запази конкурентността си

Излизането на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от кризата може да започне веднага, щом светът се върне към нормалното си потребление. От изключително значение за бързото възстановяване на региона обаче е ЦИЕ да запази трудно извоюваната си конкурентноспособност и продуктивността от последните години. Това са основните изводи на икономистите на УниКредит Груп, представени в рамките на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

През последните 20 години развитието на икономиката на ЦИЕ беше „история на успеха”, припомнят авторите на доклада. Регионът предприе ясен процес на промени, довел до почти утрояване на БВП на глава от населението. Основен двигател на този успех беше пълната интеграция на ЦИЕ в глобалната икономика. „Днес страните от ЦИЕ са отворени икономики, със 70% дял на търговския обмен в БВП”, казва Дебора Револтела, директор Стратегически анализи за ЦИЕ на финансовата институция

Въпреки че настъпи в момент, в който икономиките на страните от Централна и Източна Европа бяха добре подготвени и стабилни, глобалната криза оказа своето влияние, се казва в анализа. Световната търговска организация и Международният валутен фонд предвиждат спад в световното търсене с около 10% или дори повече през 2009 г. За ЦИЕ анализаторите на УниКредит Груп прогнозират спад в износа с 65 млрд. евро през 2009 г. в сравнение с 2008 г. без Русия (това е първият спад за последното десетилетие), в съчетание със спад на инвестициите от около 10%, значителен спад в преките чужди инвестиции (почти наполовина, сравнено с 2008 г.) и значително увеличение на безработицата. Важно е да се има предвид обаче, че това са усреднени данни за региона, но в различните страни те варират с големи разлики, се казва в анализа.

Отражението на тези неблагоприятни фактори вече беше усетено и измерено – по данни на Блумбърг и звеното за Стратегически анализи на УниКредит, към март 2009 индустриалното производство се е свило на годишна база с до 30% в страни като Украйна. За България данните са за свиване със 17 на сто, което поставя страната в средата на класирането по този показател.

Въпреки че тези данни са съчетани с по-голяма гъвкавост на труда в ЦИЕ и директна държавна помощ за някои производства в западните страни, все още е рано да се говори за „края на успешната история на ЦИЕ”, смятат анализаторите.

Регионът може да се разчита на демонстрирания международен ангажимент за подкрепа. Национални и международни играчи действат с различни инициативи и тук особено важна роля играят банките. „Инвестирайки дългосрочно в региона, банките могат да подпомогнат местните икономики в трудни времена и да се подготвят за бъдещо възстановяване. През последните 20 години на трансформация регионът придоби уменията и механизмите, които превръщат чуждестранните инвестиции в тези страни в правилен избор”, обясни Дебора Револтела.

Според нея банките, опериращи в региона, може да се насочат към нови приоритети в дейността си, но със сигурност увеличението на проникването на финансовите услуги в страните от ЦИЕ ще продължи, макар и при по-малък апетит за кредитиране и по-висока цена на ресурса, след като само преди година-две тази цена беше на едни от най-ниските си исторически стойности.

„Освен това в редица сектори като машиностроене, електрическо и оптично оборудване, автомобилен транспорт, текстил и каучук държавите от ЦИЕ се превърнаха в производителната сила на ЕС”, казва Револтела. Това гарантира една добра перспектива за бъдещето, тъй като повечето от тези сектори, в които регионът се е специализирал, обикновено се смятат за най-успешните на световно ниво.

Конкурентоспособността на ЦИЕ не е само въпрос на цена на труда. Качеството на работната сила, високата продуктивност, качество и гъвкавост на работната среда, както и правното и регулативно приближаване към ЕС – всички тези фактори допринесоха за това. „Успехът на ЦИЕ се превърна и във фактор за успеха на онези страни, които „заложиха” на региона, като Австрия, Финландия, Германия, Италия и Швеция”, казва Револтела. Според нея западните компании са спечелили от ЦИЕ като пазар, използвайки региона като дестинация за производството си, а също и като място за насочване на продукцията. „Произвеждането в ЦИЕ сега е съществена част от стратегията на нашите фирми и това също е силен аргумент в подкрепа на оптимистичния сценарий за ЦИЕ”, обобщава Револтела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още