IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street непрекъсната от детайлите по стрес тестовете

Цените на щатските акции не загубиха своя ръст, след като регулаторните органи посочиха начина, по който са били извършвани оценките на ликвидността на финансовите институции

18:20 | 25.04.09 г.
Wall Street непрекъсната от детайлите по стрес тестовете

Цените на щатските акции не загубиха своя ръст, след като регулаторните органи посочиха начина, по който са били извършвани оценките на ликвидността на финансовите институции. Пазарите вървяха нагоре, въпреки че излязоха данни, показващи, че банките биха имали нужда от повече капитал. Все пак инвеститорите залагаха на това, че повечето от 19-те финансови институции са добре капитализирани и няма да имат нужда от огромни нови инфузии на капитали от частни инвеститори или от правителството.

Dow Jones се покачи с 119,23 пункта, или 1,5%, до 8076,29. Standard & Poor's 500 се покачи с 14,31 пункта, или 1,68%, до 866,23. Nasdaq Composite Index нарасна с 42,08 пункта, или 2,55%, до 1694,29.

Енергийни компании и производителите на суровини оглавиха ралито, след като медта и захарта покачиха цените си, а петролът се покачи над 50 долара за барел заради сигналите, че икономическият спад се е забавил. Суровият петрол за юни се търгуваше на цени от 51,55 долара за барел, повишение с 1,93 долара.

Инвеститорите, които са очаквали лоши новини за корпоративните печалби, не успяха да познаят този път. В автомобилната индустрия Ford Motor съобщи за 1,4 млрд. долара загуба за първото тримесечие, но каза, че изразходва ресурси с по-бавни темпове и не очаква нужда от правителствена помощ.

Двама от неговите конкуренти, General Motors и Chrysler, са взели милиарди долари държавни субсидии, като и двете компании са изправени пред възможността от фалит. Акциите на Ford се покачиха с 51 цента, или +11,36%, до 5 долара за брой. След слизане на по-малко от 2 щатски долара през февруари Ford удържа цената на акциите си стабилна, защото инвеститорите залагат на доброто пазарно позициране на компанията.

American Express и Microsoft също изненадаха инвеститорите след края на борсовата сесия в четвъртък. American Express оповести нетни приходи в размер на 437 милиона долара през първите три месеца на годината, много над прогнозите на анализаторите.

Акциите на American Express добавиха 3,33 щатски долара към стойността си, или покачване с 20,7%, до 25,30 долара за брой. Акциите на големите банки като Bank of America и JPMorgan Chase също се покачиха, но тези на CitiGroup се понижиха, след като излезе документът на Фед за стрес тестовете.

Акциите на Microsoft добавиха 1,99 долара към стойността си, или +10,5%, до 20,91 долара за брой.

Междувременно бе съобщено, че новите поръчки за дълготрайни стоки са спаднали с 0,8% през март, след повишение от 2,1% през февруари. Въпреки че това е седмият спад за осем месеца, икономистите очакваха по-значим спад 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още