IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Рецесията - по-дълбока, възстановяването – по-бавно от очакваното

От фонда ревизираха януарската си прогноза за лек ръст на световната икономика до спад от 1,3 на сто за тази година

19:29 | 22.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Рецесията - по-дълбока, възстановяването – по-бавно от очакваното

Глобалната рецесия ще бъде по-дълбока, а възстановяването – по-бавно, отколкото се смяташе, тъй като на финансовите пазари им трябва повече време да се стабилизират, прогнозират от Международния валутен фонд (МВФ), предава Bloomberg.

Според публикуваната днес прогноза на фонда световната икономика ще се свие с 1,3 на сто тази година при предишни очаквания, обявени през януари, за лек ръст от 0,5 на сто. Освен това от кредитната институция вече предвиждат за 2010 г. растеж от 1,9 на сто вместо прогнозираните по-рано 3%.

Прогнозата на фонда подчертава несигурното състояние, в което остава световната икономика, въпреки сигналите за облекчаване на ситуацията. Възстановяването не е осигурено и ще зависи от политическите усилия за изчистване на балансите на банките и на мерките за насърчаване на потреблението, предупреждават от МВФ.

На пресконференцията във Вашингтон за представяне на перспективите пред световната икономика според фонда, главният му икономист Оливие Бланшар е заявил, че възстановяването ще започне в началото на следващата година, но “връщането към нормалното” ще отнеме повече време.

По същото време миналата година от фонда очакваха световната икономика да нарасне през 2009 г. с 3,8 на сто.

Ревизираната перспектива идва ден, след като фондът публикува изчисленията си, че световните загуби от кризата може да достигнат 4,1 трлн. долара до края на 2010 г.

В днешната си прогноза фондът подчертава, че развитите икономики ще продължат да „водят“ по спад, свивайки се с 3,8 на сто за тази година, като няма да отчетат растеж и следващата година. Германия, Италия и Великобритания ще регистрират спад на икономиките си и през 2010 г.

Щатската икономика ще се свие с 2,8 на сто тази година, а следващата ще отчете нулев растеж. Еврозоната пък ще спадне с 4,2 на сто през 2009 и с 0,4 на сто през 2010 г. БВП на Япония ще намалее с 6,2 на сто тази година, но следващата ще отчете ръст от 0,5 %.

Развиващите се страни пък ще нараснат с 1,6 на сто тази година и с 4 на сто следващата, което е понижение на предишната прогноза съответно с 1,7 и 1 процентен пункт.

Ръстът на Китай ще се забави до 6,5 на сто тази година, преди да се възстанови до 7,5 на сто през 2010. За Индия пък от фонда очакват растеж от 4,5 на сто през 2009 г. и 5,6 на сто през 2010 спрямо 7,3 на сто за миналата година.

Съществува опасност българската икономика да се свие с около 3,5 процента за 2009 г. и с още 1% през 2010 г., предупредиха днес на пресконференция ръководителят на мисията на МВФ за България Бас Бакер, който представи резултатите от редовното посещение на представители на фонда в България.

Бюджетът за 2009 г., който е направен през септември 2008 г., е твърде оптимистичен, правителството би трябвало да намали разходите си, защото иначе в края на годината може да имаме бюджетен дефицит от около 1%, смятат от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още