IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивизмът на американските пазари се запази и вчера

Вчера Nokia оглави ръста при технологичните акции, въпреки че обявените резултати бяха по-лоши от очакваните

12:31 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивизмът на американските пазари се запази и вчера

Меланхоличният старт на сесията в Ню Йорк по нищо не предвещаваше изключително позитивното затваряне на пазара въпреки сериозните предпоставки за това. И трите американски индекса в първите часове на търговия се движеха близо до зоната на нулата, като в края на сесията се изстреляха до двумесечни максимуми в резултат на спекулации, че доверието на инвеститорите в оздравяването на американската икономика постепенно се възвръща.

Nokia оглави ръста при технологичните акции, въпреки че обявените резултати бяха по-лоши от очакваните. Печалбата на компанията за първото тримесечие е 122 млн. евро или 0.03 евро на акция в сравнение с очакванията за 0.07 евро на акция. Приходите са 9.3 млрд. евро, а прогнозата е била за 9.8 млрд. евро. Nokia затвори с ръст от 11.38% до 14.88 долара в Ню Йорк.

Друг положителен сигнал за пазара дойде от JPMorgan Chase & Co, която е поредната банка с по-добри финансови резултати от очакванията за първото тримесечие на 2009г. Печалбата на банката е 2.14 млрд. долара, което е 0.40 долара на акция и опроверга прогнозите на анализаторите за 0.32 долара печалба на акция. Все пак банката регистрира спад на нетната си печалба от 10%, като за същия период миналата година тя е била 2.37 млрд. долара. Акциите на JPMorgan Chase затвориха с ръст от 2.09% до 33.24 долара.

Макроикономическите новини вчера засилиха оптимизма, след като молбите за помощи за безработица са намалели през седмицата от 663 хил. до 610 хил., като тази стойност е значително по-добра от очакваните 657 хил. Тези данни ентусиазираха инвеститорите и те започнаха да предполагат по-скорошно достигане на дъно на пазара на труда в САЩ.

Леко разочароващи бяха данните за новите разрешителни за строеж (513 хил. в сравнение с очакваните 550 хил.), както и показателят за началното жилищно строителство (510 хил. срещу 540 хил.). За сметка на това обнадеждаващ беше Филаделфийският ФЕД индекс, показващ нивото на икономическа активност, който е намалял от -35 до -24.4 пункта, значително по-добре от изгледите на анализаторите.

Индексът Dow Jones вчера се повиши с 95.81 пункта или 1.2%, достигайки 8 125.43 пункта, като за първи път от 9 февруари насам затвори над 8 100 пункта. S&P 500 добави 13.24 пункта или 1.6% до 865.30 пункта, докато технологичният Nasdaq се повиши с 43.64 пункта или 2.7% до 1 670.44 пункта, което е най-високото му ниво на затваряне за тази година.

Последните два часа белязаха ръста на пазарите, като сякаш предугаждаха какви ще бъдат финасовите резултати за първото тримесечие на интернет гиганта Google Inc., който следваше да ги обяви след затварянето на сесията. Компанията надмина очакванията, като нетната печалба е в размер на 1,42 млрд. долара (5,16 долара на акция), повишение с 8% от 1,31 млрд. долара (4,84 долара за акция) за същия период година по-рано. Приходите за тримесечието се повишиха с 10% до 4,07 млрд. долара от 3,7 млрд. долара за същия период. Средно анализаторите очакваха доход на акция от 4,93 долара и приходи 4,08 млрд. долара. Тези резултати подчертават както гъвкавостта на бизнес модела на компанията, така и значителния потенциал за растеж.

Дали и днес ще сме свидетели на зелена сесия зависи от очакваните през деня резултати на някои знакови компании като Citigroup, General Electric и производителя на играчки Mattel. Очакванияата са за загуба от 0.34 долара на акция за Citigroup и печалба от 0.21 долара на акция за General Electric. Прогнозите са за 0.13 долара загуба на акция за Mattel.

Днес също ще бъдат обявени предварителните резултати за потребителското доверие през март, като прогнозите са да станем свидетели на положителни стойности и това, заедно с предстоящите финансови резултати на компаниите, до голяма степен ще очертае в широки граници движението на пазарите за следващата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още