IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай вероятно ще започне да се възстановява тази година

Това ще допринесе за стабилизация на региона, смятат от Световната банка

10:33 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай вероятно ще започне да се възстановява тази година

Китай вероятно ще започне да се възстановява икономически по-късно тази година, с което ще помогне на останалата част от азиатския континент да се стабилизира, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от АР.

„Лъч надежда се появява благодарение на сигналите, че състоянието на китайската икономика ще престане да се влошава към средата на 2009. Възстановяването на Китай вследствие главно на огромния пакет стимули вероятно ще започне тази година и ще придобие сила през 2010, допринасяйки за стабилизацията на региона и дори за възстановяването му“, се казва в доклада.

Очакванията на Световната банка са китайската икономика да нарасне с 6,5 на сто тази година, въпреки че износът ще се свие заради продължаващия спад на западните пазари.

Въпреки че това е по-слаб ръст от отчетените миналата година 9 на сто, все пак той би бил най-силният сред големите икономики. Много азиатски икономики вече се свиват и се очаква тази тенденция да продължи и през 2009 г.

Пекин се опитва да намали зависимостта на страната от търговията с план на стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара) за наливане на средства в икономиката.

Според доклада на Световната банка инфлационният натиск в Китай е все още слаб, което дава възможност за намаляване на лихвите и за други мерки за насърчаване на растежа.

Ръстът на Китай рязко се забави заради намаленото търсене на китайски стоки в световен мащаб, което доведе до 25,7 на сто спад на износа през февруари на годишна база. Анализатори от частния сектор прогнозират ръст на китайската икономика от около 5 на сто тази година. Официалната цел на правителството е 8 на сто ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още