IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спешни промени в бюджета на Ирландия

Правителството в Дъблин трябва да се бори с рецесията без да позволява най-лошият държавен дефицит в Европа да се увеличава

11:57 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спешни промени в бюджета на Ирландия

Ирландското правителство е принудено да състави втори държавен бюджет в рамките на шест месеца, след като икономиката на страната се сви рязко със 7,5% през последното тримесечие на 2008 г.

Правителството в Дъблин е изправено през огромно предизвикателство, защото е принудено да се бори с рецесията и да не позволява най-лошият държавен дефицит в Европа да се разраства, предава BBC.

Безработицата в страната, наричана доскоро „келтския икономически тигър“, достигна близо 12% в началото на 2009 г., а бюджетният дефицит може да надхвърли четири пъти лимита на Европейския съюз по прогноза на правителството. Новият бюджет може да заложи на по-високи данъци и ограничени държавни разходи, което ще контрастира силно на мерките на останалите страни от Европейския съюз, които харчат милиарди и съкращават данъците, за да стимулират икономиката.

През 90-те години на миналия век много икономисти възхваляваха ирландския икономически модел като пример за подражание. Много международни компании избираха Ирландия като най-добра дестинация за инвестиции заради ниските оперативни разходи и висококвалифицираната англоговоряща работна сила.

Подобряването на жизнения стандарт в страната привлече много имигранти, в резултат на което търсенето на жилища започна трайно да нараства. Това подхрани силния бум в строителния сектор, което засили още повече икономическия растеж. Десетки хиляди ирландци инвестираха в недвижимо имущество и в други страни като Португалия, Испания и България. Вестниците в страната изобилстваха от обяви за инвестиция в имоти, а банките предоставяха изключително лесно кредити за жилищни проекти.

Министър-председателят на Ирландия Браян Коуен предупреди своите съграждани, че предстоят тежки месеци за икономиката на страната. С началото на ипотечната криза огромните чуждестранни инвестиции, особено от американските технологични компании, секнаха. Строителните фирми не успяват да продадат сградите и земята, което затруднява изплащането на банковите кредити. От друга страна банките избягват да конфискуват обезпечението по кредита поради риска от допълнително понижение на стойността му. Възстановяването на икономиката ще отнеме време и до голяма степен зависи от продажбите на ирландските компании в чужбина.

Повече за мерките на коалиционното правителство в Ирландия ще разберем скоро. Политиците със сигурност осъзнават, че увеличението на данъците ще понижи обществената оценка, но не разполагат с други опции. Наскоро Дъблин увери Европейската комисия, че няма да прибегне до заеми от Международния валутен фонд, както направиха други страни от ЕС като Унгария, Латвия и Румъния. Европейският съюз даде на Ирландия пет години, за да овладее бюджетния си дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още