IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Настана ли време за инвестиции на американския пазар?

През последната седмица основните индекси на Wall Street вървяха нагоре дори и след неубедителните макроикономически данни и слабите финансови резултати на някои компании

12:11 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Настана ли време за инвестиции на американския пазар?

Ако някой се е съмнявал в силата и значението на Wall Street, то събитията от последните 15 месеца доказаха високите нива на финансова и кредитна интегрираност на пазарите по света с финансовия център Ню Йорк. Крахът на кредитните пазари след фалита на Lehman Brothers (дори не и най-голямата инвестиционна банка на Wall Street) доведе голяма част от планетата до икономическа стагнация. Едва ли някой мисли, че Европа, Япония или нововъзникващите пазари биха възстановили нивата на икономическа активност без стабилизирането на Wall Street. Първите сигнали на подем биха дошли от американските пазари. 

През последната седмица основните индекси на Wall Street вървяха нагоре дори и след неубедителните макроикономически данни и слабите финансови резултати на някои компании, технически сигнал за обръщане на тренда в бичи пазар е налице.

Паниката, започнала през септември 2008, доведе до пазар, доминиран от мечки, който не отговаря на фундаменталните характеристики на компаниите, но същевременно е и възможност за печалба при връщането към по-естествени нива на икономическа активност. Не трябва обаче да забравяме урока на японската криза от 90-те години на 20 век. Тогава японските индексите се сринаха с 80% и повече не се възстановиха.

В петък сесията на Wall Street протече с очаквано прибиране на печалби. Преди отварянето на пазарите инвеститорите изчакваха важните фундаментални данни от пазара на работна ръка, които се оказаха според очакванията. Nonfarm Payrolls за месец март са се повишили до -663 (очаквани -660 хиляди), а нивото на безработицата е нараснало до 8,5% за изминалия месец. Въпреки обявените лоши макроданни през цялата изминала седмица инвеститорите демонстрираха имунитет към обявените данни за безработицата. Не видяхме негативна реакция и при отрицателните стойности на индекса на мениджърите в сферата на услугите, който се срина до 40,8 пункта в сравнение с очакваните 42.

В петък индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори на ниво от 8017,59 пункта (+39,51 пункта, респективно +0,50%), като DJIA за първи път от 9 февруари премина границата от 8000 пункта и същевременно има седмичен ръст от 3,1%. За последните 4 седмици индексът се повиши с 20,35% (най-голям ръст от 1933 година насам). Технологичният индекс Nasdaq Composite затвори на ниво от 1621,87 пункта (+19,24 пункта, респективно +1,20%) със седмичен ръст от близо 5%. Широкият индекс Standard and Poor´s 500 завърши петъчната сесия на ниво 842,50 пункта (+8,12 пункта, респективно +0,97%) и седмичен ръст от 3,3%.

Днес позитивна новина е обявеното увеличаване на капитала на банката HSBC със 17,7 млрд. долара под формата на предлагане на права, които инвеститорите ще използват на 97%, като това е най-голямото „rights offerings“ в историята на банковата система във Великобритания.

Петролът се търгува на 53,42 долара за барел, а златото е 880,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 06.04.09 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още