IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивизъм заля борсите, но дали ръстът ще продължи?

Ралито на фондовите пазари вчера бе съпроводено и от значително покачване на цената на американския лек суров петрол с 8.8% до 52.64 долара за барел

11:05 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивизъм заля борсите, но дали ръстът ще продължи?

Вчерашният позитивен ден на световните пазари беше повлиян от множество сигнали, които настроиха инвеститорите силно положително, но все още остава въпросът дали този ръст ще се запази и за в бъдеще.

Преди започването на търговията американските фючърси се оцветиха в зелено в резултат на значителни по важност новини.

На срещата на Г20 в Лондон лидерите на страните участнички се споразумяха за пакет от мерки на стойност повече от 1 трилион долара за подкрепа и съживяване на световната икономика. Тези средства ще бъдат предоставени на МВФ за подпомагане на търговията. Друг значим акцент беше и призивът за нови правила за регулация на хедж фондовете, бонусите на директорите, рейтинговите компании, както и определянето на риска при банките.

Европейските акции реагираха силно положително, като индексът Dow Jones Stoxx 600 нарасна с 4.9%, а индексът MSCI Asia Pacific се покачи 4.8%.

Силна подкрепа дойде и от решението на Европейската централна банка да понижи лихвените равнища с 25 базисни пункта, а не, както очакваха анализаторите, с 50 базисни пункта. Индексът FTSE 100 се повиши с 4,3%, за да завърши сесията над 4000 пункта за първи път от 19-ти февруари досега.

Представените в САЩ макроданни показаха противоречиви сигнали, които инвеститорите отминаха с неохота. Борсите стартираха силно, въпреки повишените молби за помощи за безработицата, които бяха обявени 669 хиляди, в сравнение с очакваните 649 хиляди.

Основният индекс Dow Jones Iindustrial Average завърши сесията с ръст от 2.79%, малко под границата 8000, широкият индекс S&P 500 се покачи с 2.87% до 834,38 пункта, а технологичният Nasdaq се повиши с най-голям процент – 3.29% до 1602,63 пункта.

Друга макроновина в подкрепа на ръста бяха повишените фабрични поръчки, които са нараснали за пръв път от осем месеца насам.

Заложилите на финансовите компании ликуваха след решението на Съвета за финансова отчетност в САЩ компаниите да оценяват залежалите активи в балансите си по пазарна цена (marked-to-market). Анализаторите очакват това да се приложи за ипотеките и по този начин е възможно банките да увеличат чистите си печалби за първото тримесечие с повече от 20%.

Това решение доведе до ръст в цените на финансовите компании: Wells Fargo се повиши 5.9%, Bank of America нарасна с 2.7%, Citigroup добави 2.24% към стойността си. Най-голямата инвестиционна компания Goldman Sachs порасна с 3.6% до 114.22 долара, след като Credit Suisse Group AG й даде рейтинг “outperform” благодарение на силните позиции на компанията на пазара, както и стабилните й балансови стойности.

Гигантите General Electric Co и Exxon Mobil Corp. внесоха значителен принос в ръста на S&P 500. Химическият конгломерат Dow Chemical регисрира покачване от 13%, а добивните компании Rio Tinto (+6.32%) както и бразилската Vale do Rio Doce (+8.61%) бяха в основата на позитивизма в техните сектори.

Вчера бяхме свидетели на много силни корпоративни новини. Акциите на компанията Research In Motion регистрираха ръст от 7.6%, след като чистата печалба на компанията за четвъртото тримесечие нарасна с 26% до 518 милиона долара благодарение на увеличени продажби на смартфона BlackBerry.

Ралито на фондовите пазари бе съпроводено и от значително покачване на цената на американския лек суров петрол с 8.8% до 52.64 долара за барел. Оптимизмът на инвеститорите доведе до поевтиняване на златото с 13,80 долара до 913 долара за тройунция, а медта се търгуваше най-високо от пет месеца насам.

Въпреки значителните ръстове на индексите, започнали още в началото на миналия месец, доста неизвестни пречат на по-консервативните инвеститори да се включат във всеобщата еуфория.

Днес очакваме броя на безработните, както и нивото на безработица в САЩ за март, и според прогнозите на анализаторите данните ще бъдат много тревожни. Очаква се нивото на безработица да е достигнало 8.5% от 8.1% за февруари, като това ще бъде най-високото равнище от 25 години насам. Също така се очаква 660 хил. служители да са загубили работата си, което ще доведе до стряскащата цифра от общо 5 милиона безработни от началото на рецесията. С нетърпениe се очaква и започването на сезона на резултатите на 7 април, като първи е алуминиевият гигант Alcoa.

Въпреки че според мнозина е рано за позитивни прогнози и основанията са налице, мартенското рали продължава и сега като това е факт, който бива да бъде пренебрегван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още