IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивен завършек на турбулентното тримесечие, но въпросителните остават

Американските пазари завършиха положително последната сесия за тримесечието, като индексът DJIA регистрира най-голямото си процентно месечно повишение от 2002 г. насам

12:19 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивен завършек на турбулентното тримесечие, но въпросителните остават

Американските пазари завършиха положително последната сесия за тримесечието, като индексът DJIA регистрира най-голямото си процентно месечно повишение от 2002 г. досега. Широкият индекс S&P 500 добави 8.54% към стойността си през март, а технологичният индекс NASDAQ се покачи с 10.9%. С тези положителни стойности инвеститорите дадоха ясен сигнал за това, че са склонни да задържат акциите си за по-дълъг хоризонт въпреки неудовлетворяващите макроданни от вчера.

Основни импулси за ръста по време на вчерашния търговски ден бяха преди всичко новините от отделните компании. В полезрението на инвеститорите бяха най-вече компаниите от банковия сектор, като от Европа долетяха новините за банките Barclays и HSBC, които обявиха, че няма да участват в правителствения спасителен пакет. Към тези позитивни сигнали се присъедини и американската застрахователна компания Lincoln National, която обяви, че ще може навреме да изплати своите задължения. В резултат на тези новини по-голямата част от финансовите компании отбелязаха ръст (Citigroup +9,52% и Bank of America +13,10%).

Microsoft (+5,09%) получи потвърждение на рейтинга “buy“ от брокерите Davenport & Co. Това е резултат предимно от повишеното търсене на компютри в Китай и САЩ.

Към позитивните новини определено трябва да прибавим и повишения рейтинг (от Deutsche Bank) на алуминиевия гигант Alcoa, като в резултат на това, компанията се повиши с 9,72%.

Въпреки силното представяне на индексите инвеститорите не спират да си задават въпроси относно бъдещото развитие на икономиката. Малко хора на Wall Street се съмняват, че рецесията в САЩ може да приключи още през 2009г., като умерено възстановяване ще е налице през 2010 г. и 2011 г., подкрепено с над 2.4 трилиона долар държавно финансиране и по-ниски нива на ливъридж в икономиката. Последните събития на пазарите подсказват, че дълъг път остава да бъде извървян.

Частните недвижими имоти в 20-те най-големи града в САЩ губят рекордно от стойността си през януари и регистрират 19% спад за 12 месеца. Индексът на Case-Shiller за 20-те най-големи града отбелязва месечен рекорд, свивайки се с 2.8% за януари. Според индекса цените на имотите са се понижили с 29% от върха им в средата на 2006 г. и са достигнали нивата от септември 2003 г. Според много анализатори това не е края на имотната криза, като те прогнозират допълнителен спад от 10-15%, имайки предвид проблемите в кредитирането и влошената икономическа обстановка.

Автомобилната индустрия претърпя жестоки удари от кризата в САЩ, като вече се изправи на ръба на фалита. В края на миналата година администрацията на Буш отпусна общо 17.4 млрд. долара на GM (13.4 млрд. долара) и Chrysler (4 млрд. долара) с условието до 31 март 2009 г. компаниите да намалят дълговете и разходите си. Този срок изтече без да бъде обявен значителен напредък и GM е първата от трите гиганта, която е на път да се преструктурира, за да продължи да съществува. Обама даде срок от 60 дни на компанията да разработи план и да постигне още по-осезаемо съкращаване на разходите и на дълговете си, като дори и „договорен” фалит на GM би бил възможен вариант. Другият гигант Chrysler, който има сходни проблеми, също е изправен пред фалит и разпродаване на части, ако не съумее да постигне алианс с Fiat.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 01.04.09 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още