IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силeн месец за aмериканските пазари

От 9 март досега Dow Jones скочи с 18 на сто, а S&P 500 - с близо 21 на сто

09:58 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силeн месец за aмериканските пазари

След фалита на Lehman Brothers (септември, 2008 г.), фондовите пазари се намираха в състояние на свободно падане през оставащите месеци на 2008 г. и началото на 2009 г. На 10 март Citigroup заедно с останалата част от проблемния финансовия сектор се съживиха и избутаха американските фондови пазари. Започна да се оформя най-значимото рали от началото на кризата.

На 19 март, 2009 г. обявеният брой на подадените молби за получаване на помощи при безработица надмина пазарните очаквания (646 хил. срещу прогнозните 652 хил.). След това Федералният резерв излезе с план, в който се предвижда помощ до $300 млрд., който ще спомогне банковите лихвени проценти да се задържат на ниски нива.

Само няколко дни по-късно, на 23 март 2009 г. администрацията на Обама разкри своя план за премахване на токсичните активи от балансите на банките, залагайки на възможността за съживяване на финансова система на САЩ, без да се прибягва до пълна национализация на банки. Ще бъде създаден публично-частен фонд с цел финансиране на покупката на неликвидни ипотечни активи до 1 трилион долара.

Тази новина причини най-голямото еднодневно покачване на пазара за целия месец. На 23 март, 2009 г. американските индекси регистрираха следните ръстове: S&P500 +7,1%, NASDAQ +6,7%, а Dow Jones +6,8%.

От началото на ралито, което започна на 9 март, всички американски индексите отбелязаха значително повишение: DJIA +18,77%, NASDAQ +21,79% и широкият S&P500 добави 20,6% към стойността си.

Не сме наблюдавали такова месечно рали от началото на кризата. През 2008 г. инвеститорите бяха щастливи дори ако индексите завършиха малко над нулата (април 2008, беше най-добрият месец, със скромните +4,51%).

Ралито беше подсилено и от по-добрите данни от жилищния сектор. Продажбите на съществуващи домове за февруари се увеличиха до 4.72 млн., което е доста по-силно, отколкото прогнозирните 4.45 млн.

Седмица преди края на месеца, на 25 март, ралито беше на път да бъде прекъснато, но добрите новини от жилищния сектор продължиха позитивния тренд. Продажбите на нови жилища се увеличиха до 337 хил, значително над очакваните 302 хил.

На следващия ден отново положителни новини подкрепиха ръста на пазара - окончателните данни за БВП за четвъртото тримесечие на 2008 са -6,3%, в сравнение с очакванията на анализаторите от 6,6%.

Най-значимите покачвания се наблюдаваха при китайските соларни компании, търгувани на американските пазари, компании като SOLF, JASO, TSL, и LDK (до +41% при някои от тях).

До сега бяхме свидетели на значително месечно повишение на капиталовите пазари.

Следващият важен момент, определящ бъдещата посоката на пазара е т.нар. Earnings Season (сезон на печалбите), който започва на 7 април с публикуване на финансовите отчети на алуминиевия гигант Alcoa за първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още