IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да бъдеш щастлив във време на криза?

Въпреки разрушителните ефекти на кризата се оказва, че в трудни моменти щастието никак не се среща рядко

08:05 | 18.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как да бъдеш щастлив във време на криза?

През последната година и половина бяхме залети от новини за редица сриващи се показатели: борсовите индекси, цените на жилищата, потребителското доверие, производствената активност, свиване на брутния вътрешен продукт, увеличаване на просрочените ипотеки, ръст на безработицата. Всички тези числа предполагат рязка промяна в живота на хората. Но до какво могат да доведат на практика?

В центъра на нещата стои нашето щастие – цялостното качество на нашия живот, смята Пол Ингръм от Colombia Business School. Безспорно ако се интересуваме от всички тези показатели, то това трябва да се случва, защото ги смятаме за сигнали или индикатори за щастие. Тези числа обикновено се представят на хората така, сякаш са директно свързани със щастието. Един от съвкупните индикатори, който включва нивото на безработица и инфлацията, дори се нарича „индекс на мизерията“.

С цел да се провери дали щастието наистина е намаляло за периода на свободно пропадане на американската икономика двама докторанти от Colombia Business School са се наели да анализират резултатите от проучване, в което през последните две години са участвали поне 500 представители на бизнес-средите.

Важно е да се посочи, че участниците не са случайно избрани. Респондентите са млади представители на изпълнителните органи на компании, разположени предимно в Ню Йорк и Лондон. Техният доход е висок, а повечето са заети в сектора на финансовите услуги или са близко до него. През последната година приходите и сигурността за работата им са се понижили, а някои от компаниите, в които са работели са фалирали. Трудили са се дълго върху проблеми, които изглеждат неразрешими, а много от колегите им са били уволнени. Разглежданите служители са били наричани алчни и безразсъдни от редица политически лидери.

Всичко това означава, че ако кризата оказва негативен ефект върху щастието, то той би трябвало да се прояви най-силно върху тази група от хора.

Като цяло нивото на щастие в разглежданата група не се е променило с развитието на кризата. Графиката, представена по-долу, показва индекса на щастието, където стойността от 100 пункта е нивото, при което нивото на задоволство от живота сред анкетираните е максимално. Едната линия показва средната стойност на удовлетвореност от живота сред всички анкетирани, а другата – само на заетите в сектора на финансовите услуги.

March'09-11109515

Натиснете, за да видите в пълен размер

Когато анкетираните се разглеждат като цяло, нивото на щастие остава видимо стабилно по време на кризата. При финансовия сектор се наблюдава първоначален спад през първите осем месеца на кризата, но през последните месеци се наблюдава възстановяване. Това отразява добре известни феномен, че промяната в живота и работата може да има продължително първоначално влияние, но с течение на времето хората се приспособяват към тях и се връщат към първоначалното си ниво на щастие.

Кризата няма нищо общо с щастието?

Означава ли това, че финансовата криза и рецесията нямат нищо общо с щастието? Не бихме искали да отиваме толкова далеч, казват авторите на изследването. Съществуват доказателства, че навсякъде увеличаването на безработицата има негативно влияние върху щастието, дори за онези, които останат на работа. Освен това изследването показва като цяло негативен тренд на задоволеност от работата, която е по-ясна в сектора на финансовите услуги. Удовлетворението на работата влияе значително на щастието, така че ако този тренд се запази, то щастието би намаляло.

Докато респондентите са понесли значителни загуби на благосъстояние и спад на приходите, те остават относително богати. Промените в дохода влияят повече върху щастието на хора, които са в близост до прага на съществуване. Изводът от изследването е, че до този момент кризата има малко въздействие върху чувството дали си добре, при това дори за представителите на силно засегнатия финансов сектор.

Това може да звучи като шок за някого, който работи в сферата на финансите или има такива познати. Несъмнено в тези среди има повече негативни чувства и настроения, отколкото преди година. Мрачните настроения обаче са нещо различно от ниска удовлетвореност от живота. При това очакванията за нещастия много често не биват реализирани, като изследването показва, че хората често пъти подценяват капацитета си да се приспособят към негативни събития в живота и кариерата, а в същото време надценяват влиянието, което подобни събития биха могли да имат върху тяхното щастие.

Заключението от изследването изглежда трудно за приемане и заради някои заглавия от пресата през последните месеци. Така например, не прочетохме ли за милиардера, който се метна под влак? Причината такива събития да са водещи като новини е, че те са доста редки. Проучването не казва, че всички са запазили същото ниво на щастие както миналата година, но средната му стойност се е запазила. Хората се различават значително в своето щастие, но тези разлики са повече функция на самите тях, отколкото на икономиката.

Кои са по-нещастни?

Разликите в начините за самомотивация дават възможност за обясняване на щастието и за помощ при обясняването на различните индивидуални отговори на кризата. В същност, целта на изследването е била да се изследват именно тези индивидуални разлики, което е довело да се открият три основни подхода. Важното в тях е, че те предлагат стратегии, които помагат за запазване на щастието.

Установено е, че хората, които са склонни към сравнения, са по-нещастни. Разбира се, сравнителният статус има значение за щастието, но хората, които мислят повече за своето положение в сравнение с това на другите, са по-ниско задоволени от живота си. В условия на загуби е разрушително за щастието да се правят сравнения с това, което самите ние сме били преди. Начинът да се избегне унинието е да се мисли по-малко за това, което имат другите и да не се мисли постоянно за това, което сме загубили.

В изследването е установено още, че хората, които са бдителни при запазване на това, което притежават – каквото и да е то, са по-щастливи. Препоръчваме Ви да установите какво имата сега и искате да запазите, както и да осъзнаете по какъв начин бихте могли да го изгубите.

Накрая, хората, които жадно преследват потенциалната печалба, също са по-щастливи. Бъдете категорични относно това, което искате в бъдеще, чертайте си конкретни планове как да го постигнете и как бихте се чувствали, ако го направите.

Нашите експерименти показват, че полезно упражнение за навлизането в мислене, което е по-силно свързано със щастието, би били закупуването на малък бележник, в който регулярно да се пише какво имате към настоящия момент, какво е ценно за Вас, от какви заплахи трябва да се пазите, на какво се надявате в бъдеще и как бихте се чувствали, ако всички тези надежди станат реалност. За щастие, същото упражнение би имали позитивни ефекти и върху Вашата креативност, управление на риска и възможностите за взимане на решение, казват авторите на изследването.

Преди всичко помнете, че връзката между икономиката и удовлетвореността от живота е несъществена и че капацитетът ни да се приспособяваме към негативни събития е огромен. Най-голямо влияние върху крайния изход – постигането на щастие - има не това какво ни се случва, а от какво се мотивираме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още