IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК: Идеалната цена за барел петрол е 60-75 долара

ОПЕК може да реши да намали петролните доставки през месец май, в случай че цените на петрола останат на нива от 40-50 долара

16:02 | 16.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК: Идеалната цена за барел петрол е 60-75 долара

Идеалната цена за барел петрол се намира в границата между 60 и 75 долара, по думите на министъра на петролната индустрия на Саудитска Арабия Али ал-Нуаими. Тези ценови нива ще позволят на производителите да продължат своята дейност и да осъществяват инвестиции в сектора.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да предприеме драстични мерки за намаляване на обема на петролните доставки по време на следващата среща през месец май, в случай че цените на петрола се задържат на сегашните нива от 40-50 долара за барел. Това съобщи от своя страна генералният секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри в интервю пред агенция Ройтерс.

Сегашните ниски цени на суровия петрол не позволяват на страните-членки на ОПЕК да реализират редица жизнено важни за сектора инвестиции. Страните членки на ОПЕК държат около две-трети от световния нефтен запас и са източник на 40% от световното производство.

Цената за барел суров петрол се понижи с повече от 2 долара в понеделник, след като страните от ОПЕК решиха да не намаляват количеството на произвеждания петрол, което би довело до покачване на цената на суровината на международните пазари и би попречило на икономическото възстановяване. Стимулирането на потреблението на петрол чрез оздравяване на икономиката е по-правилният начин за оползотворяване на сегашните квоти, заявиха от организацията.

Фючърсите на суровия петрол от Северно море с доставка през април се понижиха до 42,89 долара за барел в началото на борсовата сесия в Лондон, докато фючърсните контракти на борсата в Ню Йорк се понижиха до 43,85 долара за барел.

Министрите на петролната индустрия на страните членки на ОПЕК предпочетоха да дадат време на държавите от групата на Г-20 да предприемат нужните мерки за икономическо оздравяване. Срещата на финансовите министри на най-развитите в света страни е насрочена за април. В случай че ценовият натиск продължава да се засилва, ОПЕК ще преразгледа своите мерки през месец май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още