IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Cisco и Google може да заместят Citigroup и GM в състава на Dow Jones

През последните месеци пет от общо 30-те компании в индекса се търгуват при нива под 10 долара за акция

17:39 | 10.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Cisco и Google може да заместят Citigroup и GM в състава на Dow Jones

Технологичните компании Google и Cisco се спрягат като потенциалните кандидати, които да заместят Citigroup и General Motors (GM) в състава на индекса Dow Jones Industrial Average (DJIA), след като акциите на последните поевтиняха до 1-2 долара. В индекса влизат акции на най-големите компании по пазарна капитализация, които имат и най-голям free-float.

„За първи път от 1970 г. насам в индекса участва компания, чиито акции се търгуват за центове“, коментира акциите на Citi в блога си ръководителят на Thomson Reuters Strategic Research Арчи Чaвик.

Той смята, че тези рекордно ниски нива карат много хора да очакват, че Citigroup ще бъдe изключена от Dow Jones Industrial Average. Финансовата група участва в изчислението на индекса от 1997 г., когато все още е била известна под името Travelers.

Икономическата рецесия в САЩ, която бе предизвикана от бума на високорисковото ипотечно кредитиране, засегна най-силно именно компаниите от финансовия сектор, като петте най-големи инвестиционни банки фалираха или бяха погълнати. Последната компания, която бе изключена от индекса DJIA през септември миналата година, след като акциите й поевтиняха до 1 долар, бе застрахователния гигант AIG, на чието място влезе Kraft Foods.

„Много хора очакват General Motors също да бъде извадена от индекса. GM се търгува при нива близо до 1 долар и има спекулации, че е на път да банкрутира“, допълва Арчи Чaвик.

Към края на 2007 г. акциите на Citigroup се търгуваха при нива около 55 долара за брой, а тези на GM за около 40 долара за акция. В началото на 2009 г. Citigroup вече се търгува при нива около 1 долар за акция, а GM – под 2 долара за акция. И двете компании получиха наскоро финансови инжекции от правителството, без които вероятно биха банкрутирали.

След силния спад от последните дни обаче, днес акциите на Citigroup поскъпват с над 25 на сто. Това се дължи на съобщение на ръководителите на банката, че оперативната печалба за трите месеца до февруари от 8,3 млрд. долара. Това подейства изключително позитивно на борсовата търговия и индексите скочиха с по над 4 на сто.

Има и други компании в състава на DJIA, чиито акции се обезцениха силно. През последните месеци пет от общо 30-те компании в индекса се търгуват при нива под 10 долара за акция: Citigroup, General Motors, General Electric, Bank of America и American Express.

„Въпросът е кой ще заеме тяхното място в портфолиото на индекса. Най-вероятно това ще са компаниите, чиито акции се представят най-добре в сегашната рецесионна обстановка“, смята Арчи Чaвик, като допълва, че компаниите, чиито акции се представят сравнително добре, не са много на брой. „Ако имах възможността да дам своето предположение, определено бих заложил на влиятелни компании с утвърдено име, както и на такива, чиито акции не се търгуват при едноцифрени нива. На технологичния фронт това са Cisco, Apple и Google“. Посочват се още имената на Abbot Labs, Amgen, Bristol, Genentech, Monsanto и Gilead Sciences от сферата на фармацевтиката и биотехнологиите, както и на интернет гиганта Amazon.

„Възможно е да възникнат спорове относно значимостта на Dow Jones, тъй като индексът не отразява адекватно състоянието на пазара, защото включва малък брой компании и е ценово претеглен. Въпреки това все още за компаниите е въпрос на престиж да бъдат част от елитната група на този индекс и всяка компания, която се присъедини, вероятно ще отчете ръст в обема на търговия и в ценовите си нива“, завършва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още