IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Райфайзен прогнозира мечи пазар и продължаващ слаб пазар на имоти

В момента инвеститорите не присъстват на пазара нито като активни продавачи, нито като активни купувачи

16:42 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Райфайзен прогнозира мечи пазар и продължаващ слаб пазар на имоти

В момента инвеститорите не присъстват на пазара нито като активни продавачи, нито като активни купувачи. От една страна те искат да участват при един възможен подем, а от друга страхът от допълнителни загуби ги възпира да купуват. Именно с това изчакващо поведение Ингрид Сцайлер, ръководител на отдел „Алокация на активите” към Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, обясни задържалият се вече няколко месеца застой на пазара на акции. Според Сцайлер има основания да се очаква мечи пазар, въпреки че икономическият спад ще достигне дъното си най-рано в средата на годината и все още няма знаци за възстановяване на пазара на недвижими имоти.

САЩ: Рисковите активи се намират във фаза на възстановяване

Продължаващата глобална финансова и икономическа криза оказва огромно влияние върху печалбите на компаниите. Спадът се очаква да достигне 26% за 2008 г., последван от ръст с 15% през 2009 г., посочва представителят на Райфайзен. Според Сцайлер печалбите на финансовите компании са стагнирали през 2008 г. и биха могли да намалеят допълнително с около 9% през 2009 г., а през текущия отчетен период негативните корекции на перспективите за печалби са станали все повече.

"Очакваната по-ниска стойност на инфлацията означава по-ниски рискови премии за фондовите пазари. По-нататъшното забавяне на инфлацията обаче би било нежелателно, тъй като това би довело до опасения от дефлация", коментира Сцайлер.

Според ръководителя на отдел „Алокация на активите” към Райфайзен рисковите активи започват да се оттласкват от дъното и поради това агресивните къси позиции на пазара на акции вече не изглеждат подходящи, но и залагането на траен възходящ тренд би могло да е прибързано.

„Перспективите за пазара на акции в САЩ през 2009 г. остават като цяло конструктивни”, допълва Сцайлер.

Еврозоната: висока волатилност – твърде е рано за активно купуване на акции

Вследствие на сериозните понижения на стойността на акциите през изминалата половин година оценките на европейските пазари се понижиха чувствително. Абсолютните оценки за печалби за 2009 г. бяха намалени средно с над 20% през последните три месеца. Много компании или намалиха прогнозите си за печалби или, с оглед на високата степен на непредвидимост, въобще не са в състояние да направят прогнози.

„След почти паническите разпродажби през последните месеци започна леко стабилизиране, поне в краткосрочен план. Очакваме да видим знаци на възстановяване през следващите няколко месеца, но ще има и голяма волатилност. Поради това нашето мнение е, че все още е твърде рано за по-високо тегло на акциите в портфейлите”, смята Сцайлер.

Развиващите се пазари: значително повишение на рисковата премия

Инвеститорите в повечето източноевропейски страни очакват допълнително понижение на лихвите. През последните няколко месеца влошаването на икономическите показатели доведе до повишение на рисковата премия и значителни спадове в цените на суровините. Развиващите се пазари бяха засегнати от две страни: от изтичането на капитали поради продажбите на рискови активи от страна на инвеститорите и от срива на цените на суровините, които представляват важна съставна част от износа на много от тези страни.

Според Сцайлер в дългосрочен план перспективите за развиващите се пазари остават положителни.

"Въпреки че през 2008 г. от фондовете, инвестиращи в акции, бяха изтеглени 50 млрд. щатски долара (което се равнява на около 40% от общите инвестиции за периода 2003–2007 г.), през последните два месеца на 2008 г. обстановката се стабилизира. През 2009 г. може да се очаква, че в тези фондове ще има нетен приток на капитали", коментира представителят на Райфайзен.

В заключение Ингрид Сцайлер посочва, че инвестициите трябва да бъдат разпределени във времето (под формата на спестовни планове във фондове), допълвайки, че това в никакъв случай не трябва да означава, че в скоро време не би могло да има възможности за по-мащабни покупки от определени компании. „Интересни преди всичко са акциите от развитите пазари. Също така и сферата на инфраструктурата предлага възможности, с оглед на глобалните инвестиции в този сектор. В бъдеще е вероятно възстановяване на цените на суровините и в резултат на това очакваме развиващите се пазари отново да се представят по-добре от останалите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още